h

Maurice van Beers

 

WIE BEN JE?

Ik ben Maurice van Beers, geboren te 1970 in Rotterdam maar in Vlaardingen getogen. Op mijn 18e ben ik vertrokken uit Vlaardingen. Eerst om in Rotterdam te gaan studeren en te werken. Later op zoek naar verre horizonten kwam ik in Latijns-Amerika terecht waar ik 15 jaar lang heb gewoond. In het Centraal-Amerikaanse land Guatemala heb ik mijn vrouw ontmoet en in Colombia is mijn zoon geboren. Die is trouwens net geslaagd voor zijn MAVO-diploma en daar zijn we heel trots op. Sinds 9 jaar woon ik met mijn gezin weer in Vlaardingen.  

SINDS WANNEER BEN JE RAADSLID EN HOELANG BEN JE AL POLITIEK ACTIEF? 

Ik ben mijn hele leven al actief in de politiek. Bij de SP omdat deze partij staat voor gewone werkende mensen die de prijs betalen voor elke crisis die voorbij komt zeilen. De SP is ook heel consequent in haar oplossingen. We zeggen al jaren dat meer markt onze samenleving kapot maakt en dat we het echt anders moeten doen. Eerst werden we voor gek uitgemaakt, maar nu zegt iedereen ons na. 

WAT HEEFT JE GEDREVEN OM RAADSLID TE WORDEN? 

Ik wil vooral politiek actief zijn en met de bewoners van Vlaardingen acties organiseren om misstanden op te lossen en Vlaardingen een betere plek te maken om te wonen. Dat ik daarbij in de raad zit is handig, want zo kan ik helpen om de stem van de gewone Vlaardinger te laten horen in de raad en samen met de mensen zelf oplossingen voor elkaar boksen. De SP immers werkt mét de mensen aan échte veranderingen. 

WAT WIL JE DEZE RAADSPERIODE BEREIKEN VOOR VLAARDINGEN? 

Ik heb twee prioriteiten. Vanuit mijn dagelijkse werk voor de vakbond CNV internationaal weet ik hoe wereldwijd arbeiders klem worden gezet en uitgebuit. Dat gebeurt ook in Vlaardingen. Arbeidsmigranten uit Oost-Europa worden op schandalige manier behandeld door malafide uitzendbureaus, huisjesmelkers en werkgevers. Het is vaak gewoon mensenhandel. Recentelijk is gebleken dat zelfs vluchtelingen uit Oekraïne werden bedreigd met deportatie naar hun door oorlog geteisterde land als ze hun mond opendoen over de misstanden. Ik zou heel blij zijn als we als gemeente samen met de vakbonden en de arbeidsinspectie een meldpunt voor arbeidsmigranten kunnen opzetten om de uitbuiting tegen te gaan. 

De tweede prioriteit: een eigen energiebedrijf voor Vlaardingen. Vanwege het klimaat moeten we écht aan de slag. Dat is duidelijk. Maar dat moet wel eerlijk. De energieprijzen rijzen nu al echt helemaal de pan uit. Dat betekent dat we geen energiebedrijven nodig hebben die vooral op winst gericht zijn want die jagen de prijzen alleen maar verder op. We moeten er voor zorgen dat iedereen betaalbare en duurzame energie kan krijgen. Dat kan via een gemeentelijk energiebedrijf. In andere gemeentes zoals Groningen, Eindhoven en Hamburg zijn ze daar al mee begonnen. 

WIL JE NOG IETS KWIJT?

Vlaardingen is een ontzettend mooie en groene gemeente. Dat is écht iets wat we moeten beschermen en we heel trots op mogen zijn.

U bent hier