h

Fractievoorzitter en dan?

10 juni 2014

Fractievoorzitter en dan?

Zo de eerste weken zitten erop.  Weet nu dus ook gelijk dat een fractievoorzitter net even meer inhoud dan alleen het voorzitten van je fractie. 
 
En als je dan ook nog eens de fractievoorzitter bent van de grootste partij , tja dan is dat  nog eens een extra bijkomstigheid. Ik zal proberen in het kort uit te leggen hoe dat zit
 
  1. fractievoorzitter van de fractie;  we zijn dus gestart met eerst 1 en nu 2 nieuwe raadsleden die goed begeleid moeten worden,  verder hebben we de fractievergaderingen die voorbereid moeten worden en last but no least zijn de afgelopen weken ook nog eens mijn specifieke portefeuilles in beeld geweest in het kader van de financiën en grondexploitatie. Zo heb ik de afgelopen week mijn 1e betoog ( met lichte zenuwen)  mogen houden.  Verder als fractievoorzitter vertegenwoordig je je fractie in andere overleggen zoals fractievoorzittersoverleg en in bijzondere commissies zoals nu voor het nieuwe burgemeesterschap.
  2. fractievoorzitter in de coalitie;  we zitten met vijf partijen in de coalitie en dus ook met vijf wethouders.  Met deze samenstelling hebben we de coalitieoverhandelingen gevoerd maar daarnaast is het ook belangrijk om elkaar regelmatig op de hoogte te houden van aktuele ontwikkelingen. 
  3. fractievoorzitter in de raad;  zoals al gezegd ben je voor de overige partijen maar ook voor externe partijen ( o.a.pers) veelal het eerste aanspreekpunt van je fractie.  Binnen de raad krijg je de positie dat je als grootste partij meestal het eerste woord krijgt bij de behandeling van raadsvoorstellen. Dit is niet altijd een voordeel  omdat je wel met een goed verhaal moet komen want na jou komen er nog 10

Toch klaag ik niet.  Het is een boeiende functie waarbij ik elke dag nieuwe dingen leer.  Ik ga er niet van uit dat ik er al ben en fouten heb ik zeker gemaakt  en ook nog wel maken. Daar ben ik niet bang voor.  Sinds 19 maart ben ik  vrijwel elke avond weg geweest, want alles is nieuw en er moet een hoop werk verzet worden. Gelukkig heb ik een vrouw die dit begrijpt , ook op de momenten dat ik wel thuis ben maar dan in mijn kamer zit om van alles en nog wat door te lezen en voor te bereiden.

Ik ben trots op mijn fractie zoals deze nu al functioneert , iedereen is enthousiast en gemotiveerd. We hebben verder een prima wethouder die zijn nieuwe portefeuilles serieus oppakt en waarmee de samenwerking prima verloopt. 
Aan mij de taak om dit op deze wijze de komende 4 jaar in stand te houden.
 
Kasper Vink
fractievoorzitter SP-Vlaardingen

U bent hier