h

Wie speelt hier nu eigenlijk poppenkast?

26 januari 2016

Wie speelt hier nu eigenlijk poppenkast?

Gisteren trad Frans Hoogendijk (fractievoorzitter ONS Vlaardingen) met onmiddellijke ingang uit het overleg over de burgemeestersbenoeming. Als reden noemt hij de traagheid waarin dit proces verloopt. 

Nu is het niet de eerste keer dat een oppositiepartij weigert deel te nemen aan een raadsvergadering of commissie. Ook VV2000/LeefbaarVlaardingen en haar sub-partijtjes AOV en SBV, en de VVD hebben al laten blijken niet vies te zijn van dit soort statements.

Wie echter een beetje de Vlaardingse politiek volgt weet waarom het aanstellen van een nieuwe burgemeester niet zo vlot verloopt. Door het plotselinge vertrek van de vorige interim-burgemeester Bas Eenhoorn was er geen andere keus dan wederom een tijdelijke burgemeester te zoeken. Overigens met volledige medewerking van ONS Vlaardingen. Een jaar later besluiten de fractievoorzitters unaniem om een procedure te starten om te komen tot een kroonbenoemde burgemeester. Niet lang na dit besluit uit het overleg stappen onder het mom van ‘wij willen de belangen van de Vlaardingse burgers dienen’ roept bij mij toch grote vraagtekens op. Het is toch immers in het belang van de inwoners dat er nu een kroonbenoemde burgemeester komt? Dit is toch juist de reden waarom je  raadslid bent? Waarom dan weglopen voor je verantwoordelijkheden?

Het is uiteraard geen makkelijk proces om met twaalf partijen één visie op papier te zetten over wat voor soort burgemeester we willen hebben. Maar de SP loopt ieder geval niet weg voor haar verantwoordelijkheden. Onze kiezers vertrouwen erop dat wij hun geluid zullen laten horen, en dat wij Vlaardingen op een sociaal hoger plan brengen en dat de uitstraling van de stad weerspiegelt wordt door en met de nieuwe burgemeester.  

Politiek is geen poppenkast maar realiteit. Om het maximale eruit te halen moet je met beide poten in de realiteit blijven staan. ONS Vlaardingen wenst geen poppenkast maar gedraagt zich ondertussen zelf als een Jan Klaassen.

Op Wikipedia is te lezen wie Jan Klaassen eigenlijk is:

‘Jan Klaassen had een hoge bochel en een puntige buik. Hij heeft een grote, snavelachtige neus die rood is van de drank. De kin is naar de neus toe gebogen. Hij draagt een hoge puntmuts die naar voren hangt, met een belletje of kwast aan de punt. Zijn voeten steken in klompen. Hij is een dommig personage met een gouden hart. Hij betrekt het publiek vaak bij het spel. Zo zal hij hun vragen op een bepaald voorwerp te letten en hem te roepen als er wat mee gebeurt. Dat dit verkeerd afloopt staat bij voorbaat al vast.’

Ik moet eerlijk zeggen dat er herkenbare aspecten in staan. De vraag die vervolgens bij mij opkomt is: Als Jan Klaassen dus slechts een pop is. Wie is dan de poppenspeler?

Wellicht kom ik daar een volgende keer nog op terug.

Kasper Vink
Fractievoorzitter SP-Vlaardingen

U bent hier