h

Column: Grote verbazing

28 oktober 2005

Column: Grote verbazing

Ik verbaas mij vaak over uitspraken van lokale politici. De Vlaardingse politiek is niet vreemd van draaikonterij en onnavolgbaarheid. Maar na het lezen van de op de door het Groot Vlaadingen gepubliceerde reacties op de stelling ‘Voor starters zijn er genoeg mogelijkheden op de Vlaardingse woningmarkt’ belande ik écht ver van mijn stoel.

Allemaal spreken ze schande van de problemen rond de mogelijkheden voor starters. Élke fractie erkent het probleem en is het dus niet met de stelling eens. Terwijl ze dit probleem zelf in de hand hebben geholpen, en de woningnood zal momenteel nog véél verder uitbreiden. Overal, en in heel de regio, door heel het land slaat de herstructurering van vóór én naoorlogse woningen tegen de vlakte.

Het college wil 1414 betaalbare woningen slopen in de Babberspolder-Oost, om plaatst te maken voor dure koop en dure huur, ook de Schrijversbuurt ging tegen de vlakte, en het einde is nog niet in zicht. Dit allemaal om ruimte te maken voor de dure sector. En een meerderheid van de raad vindt het allemaal prima. Iedereen begrijpt dat daar geen enkele starter bij gebaat is, niemand niet, want momenteel liggen de meeste plekken waar gesloopt is al jaren braak.

Gek he? ..dat er enorme wachtlijsten zijn voor starters. Dat jongeren niet aan de bak kunnen komen en moeten uitwijken naar elders, omdat ze hier meer dan zes jaar moeten wachten op een betaalbare woning. En die wachtlijsten zullen nog allemaal oplopen met de verdere uitvoering van de herstructureringsplannen. Want de huidige bewoners van de te slopen woningen krijgen allemaal voorrang op de wachtlijst, dus starters kunnen nóg véél langer wachten! Wees toch wijs; stop de sloper, want renoveren is goedkoper!

En nu lees ik tot mijn grote verbazing op de gemeentepagina dat álle fracties het licht hebben gezien! Heeft er zich een wonder voor gedaan? Is er dan eindelijk inzicht? ..of is het omdat er over vier maanden weer verkiezingen zijn?

Arnout Hoekstra,
Voorzitter SP Vlaardingen

Arnout Hoekstra

U bent hier