h

Platform Vlaardingen tegen Sloop&Woningnood

10 maart 2006

Platform Vlaardingen tegen Sloop&Woningnood

Er heerst weer structurele woningnood in Vlaardingen en omgeving. Een van de belangrijke oorzaken is de sloop van betaalbare huurwoningen. Daarom heeft een aantal bewoners uit met sloop bedreigde complexen de handen ineen geslagen door het Platform Vlaardingen tegen Sloop&Woningnood op te richten.
Sloop

Woningnood is mede het gevolg van wanbeleid.
Tot 2015 zijn er sloopplannen voor circa 2350 betaalbare huurwoningen. Daar tegenover staat nieuwbouw van voornamelijk dure huur en dure koopwoningen. Tevens zullen er circa 400 betaalbare huurwoningen aan het huurbestand onttrokken worden door verkoop. Het aantal betaalbare huurwoningen zal in Vlaardingen dus fors afnemen.

Gemeente erkent ontstaan van woningnood.
In de nota; “Starters op de woningmarkt” geeft het college, op de valreep van de raadsperiode 2002/2006, toe dat over 2005 de wachttijden voor een betaalbare huurwoning tot 4 jaar is opgelopen. Tot nu toe verdedigde het college rigoureuze sloopplannen in o.a.Babberpolder-Oost, met het argument dat er 3000 betaalbare huurwoningen te veel zouden zijn. Dit argument is in de nieuwe nota niet meer terug te vinden. Het Platform stelt vast dat de huidige structurele woningnood voor een belangrijk deel mede is veroorzaakt door het beleid van de gemeente Vlaardingen in samenwerking met de woningbouwcorporatie Waterweg Wonen, of andersom. Gezien de sloopplannen zal de woningnood voor woningzoekenden uit de lagere inkomensgroepen dus nog verder oplopen.

Gemeentebestuur ontbeert inzicht in oorzaak woningnood.
Voorstellen van het college om o.a. ‘woningen’ vanaf 30 m2 te gaan bouwen voor jonge starters is geen oplossing. Woningnood los je niet op met weer ‘kippenhokken’ te gaan bouwen, terwijl gelijktijdig betaalbare huurwoningen worden gesloopt met o.a. als argument dat ze te klein zijn.
Vrijwel gelijkwaardige huurwoningen worden in andere projecten weer wel door renovatie en modernisering voor vele jaren aangepast. Het kan dus. Er heerst daarom naar de mening van het Platform willekeur bij de beoordeling of woningen wel of niet voor sloop in aanmerking komen. Niet de belangen van de volkshuisvesting, maar de bedrijfseconomische belangen van de corporatie lijken daarbij de boventoon te voeren. Dat moet afgelopen zijn.

De woningnood kan alleen bestreden worden met een sociaal en rechtvaardig huisvestingsbeleid waar sloop van renoveerbare en betaalbare en te moderniseren huurwoningen niet in thuis horen.
Het Platform zal zich inzetten om bewonersorganisaties en individuele huurders van ‘sloopcomplexen’, te betrekken bij verzet tegen sloopplannen. Het Platform zal de gemeenteraad en Waterweg Wonen in actieve zin wijzen op hun verantwoordelijkheden zorg te dragen voor voldoende en betaalbare huurwoningen.

Nadere informatie; Hanneke Brinkman. Tel; 4354340./ Ton Verdijk, Tel; 4711153. Remi Poppe. Tel; 0653359394 of e-mail rpoppe@sp.nl. Cor Witzenburg. Floreslaan 8. Tel; 435555

Het Platform Vlaardingen tegen Sloop&Woningnood is opgericht op initiatief van Bewonerscomité Babberspolder–Oost, bewoners van de Indische Buurt en de SP.

U bent hier