h

Column: Campagne SP Vlaardingen

20 november 2006

Column: Campagne SP Vlaardingen

Als enthousiaste medewerkers campagne gaan voeren, dan gebeurt er wat. En dat geld ook voor de SP in Vlaardingen. De SP in Vlaardingen is vier weken lang bezig geweest met een campagne strijd. SP voert altijd campagne maar kent zijn pieken en dalen. Nou dit keer was het een piek. Op het Veerplein staan de raadslieden en het bestuur te rillen van de kou. Maar ze gaan door met de folders uit te delen en mensen proberen te vertellen dat de SP wel degelijk een boodschap heeft voor Nederland.
Willem de Man & Arnold van Kalken
SP actiesecretaris Willem de Man en GroenLinks PR-man Arnold van Kalken

Dat ging twee weken lang ongestoord door. Maar dan begint er een marktkoopman te klagen. Geheel ongegrond en misschien nijdig omdat die man geen spons meer verkocht. De SP geeft de schuursponsjes weg voor de campagne. Marktmeester wordt ingeschakeld. Deze begint een beetje gluiperig langs te lopen. En ja hoor daar komt de politie, en sommeert de SP om de spullen op te ruimen en te stoppen met de campagne.
Dit tegen artikel 7 van de grondwet in. Dus de SP van Vlaardingen ging door met de campagne en juist omdat er politie was kwamen er steeds meer mensen naar de SP om te kijken wat er aan de hand was. De politie moest even overleggen en verlieten de campagne van de SP. Voor die dag was de campagne dankzij de politie erg geslaagd.

Zaterdag 18 november de laatste zaterdag voor de verkiezingen. Vlaardingen kent al jaren een politieke markt. En daarom word er een algemene vergunning verleend en kunnen alle politieke partijen deelnemen aan deze markt.

SP Vlaardingen pakt erg groot uit op deze markt en staat sĀ“morgens om halfacht klaar om de stand op te bouwen. Ondanks alle aankondigingen en vergunningen, wist de marktmeester van niets en stond er geen stand klaar. Deze moeten worden aangeleverd door Speijer marktkraamverhuur. Maar die hadden geen opdracht gekregen op voor de politieke markt een kraam op te zetten. Na aandringen van de SP werden er kramen opgezet. En nog geen kwartier later stond de marktmeester bij de SP voor de vergunning. Maar dat is zijn werk. Maar na drie keer de vergunning te laten zien was die eindelijk overtuigd dat SP Vlaardingen daar ook mocht staan.

Dus het opbouwen van de stand kon doorgaan. Maar nog geen kwartier later stond er weer een marktkoopman te klagen over de muziek. Dus de muziek ging zachter. Maar halftien sĀ“morgens ging de verkiezingsmarkt van start en de muziek ging weer wat harder, omdat dit mensen aantrekt. Maar niet te hard zodat de mensen nog gewoon konden praten. En nadat de SP ook de markt had voorzien van lekkere tomatensoep. Waren er geen klachten meer.

Maar het is toch erg vreemd dat een marktmeester zoveel invloed kan hebben op een politieke campagne. Zijn politieke keuze hoeft er niet toe te lijden dat andere partijen het moeilijker worden gemaakt om campagne te voeren. Eingenlijk zou het toch vrij moeten zijn om campagne te voeren voor iedere geregistreerde politieke partij. En zolang er geen groepen mensen beledigd worden en de politieke partijen niet de veiligheid in gevaar brengen, is er toch niets aan de hand.

Dus laat een marktmeester gewoon zijn werk doen en de politiek haar werk. Aan zijn opstelling naar de SP hangt een heel raar luchtje.

Willem de Man,
Actiesecretaris SP Vlaardingen

U bent hier