h

SP teleurgesteld na het verwerpen van de motie stedenband

12 november 2006

SP teleurgesteld na het verwerpen van de motie stedenband

De SP gemeenteraadsfractie van Vlaardingen is teleurgesteld dat de motie, waarin zij het college verzochten om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn een stedenband met de Palestijnse stad Nabloes aan te gaan, geen meerderheid haalde. De gemeente Vlaardingen kent een zeer grote en hechte Palestijnse gemeenschap. De eerste generatie van deze groep Vlaardingers kwam grotendeels uit de Palestijnse stad Nabloes.

Zij kwamen hier in om eerste instantie bij de Romi-fabriek het vak margarine maken te leren. De Romi margarine fabriek had plannen voor een vestiging in Nabloes. De situatie voor deze meestal nog jonge Palestijnen veranderende echter toen het Israëlische leger de Palestijnse gebieden, toen nog een deel van Jordanië, waar ook de stad Nabloes ligt, innam. Van de één op de andere dag moesten al deze mensen in Vlaardingen leren leven in politieke ballingschap.

Jaren later is deze groep uitgegroeid tot een gemeenschap van 1500 mannen en vrouwen. Lange tijd stonden deze Vlaardingers bekend als de vergeten groep. De SP was daarom ook blij dat er dit voorjaar een boek verscheen over de geschiedenis van deze groep Vlaardingers. Deze gebeurtenis was voor de Vlaardingse SP fractie rede temeer om het college te verzoeken nog één stapje meer te doen door het aan gaan van een stedenband. De Motie hierover werd echter alleen gesteun door de Groenlinks fractie.

Wel is de SP blij dat de PvdA, ondanks dat zij tegenstemde, wel aangaven hier verder over te willen spreken in een thema bijeenkomst. De SP hoopt echter wel dat geheel conform de burgerparticipatie ook leden van de Palestijnse gemeenschap mee mogen praten op deze avond.


MOTIE

Steden band met Nabloes
De raad van de gemeente Vlaardingen in vergadering bijeen op 08-11-2006;

Kennis genomen hebbend;
• Van het gegeven dat we in Vlaardingen te maken hebben met een grote Palestijnse gemeenschap van 1500 mensen.

Overwegende;
• Dat de eerste generatie van deze groep Vlaardingers hier naartoe zijn gekomen om te leren hoe zij in Nabloes een margarine fabriek op kunnen zetten.
• Dat deze mensen hier sinds de Israëlische inval hun geboorte streek nog steeds wonen in politieke ballingschap.
• Dat gezien de omstandigheden in de bezette gebieden het logisch is dat deze mensen zich zorgen maken over de omstandigheden waarin in achtergebleven familieleden moeten leven.
• Dat de gemeente Vlaardingen er dan ook alles aan moet doen om een gedeelte van de zorgen van deze groep Vlaardingers weg te nemen door nauwe betrekkingen aan te gaan met het geboortegebied van deze mensen.

Verzoekt het college;
• Te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn tot het aangaan van een stedenband met Nabloes en rapporteert de raad hierover in het tweede kwartaal van 2007

en gaat over tot de orde van de dag.

Namens de SP fractie,
Alke van Marsbergen

U bent hier