h

Reactie op Voorjaarsnota 2008 en voortgangsrapportage 2007

5 juli 2007

Reactie op Voorjaarsnota 2008 en voortgangsrapportage 2007

Op woensdagavond 4 juli vond het eerste termijn plaats van de reacties van de raadsfracties op de voorjaarsnota 2008 en voortgangsrapportage 2007; Hier volgt de reactie van de SP, aldus uitgesproken door fractievoorzitter Arnout Hoekstra;

Voorjaarsnota 2008 en voortgangsrapportage 2007 Gemeente Vlaardingen
Reactie SP - 4 juli 2007

Voorzitter,
Het college geeft in de voorjaarsnota aan hun uiterste best te doen een nieuw dierenasiel mogelijk te maken. De SP fractie is het eens dat dit geen overbodige luxe is, wij steunen het college hierin dan ook volledig. Wel zouden wij graag zien dat er bij het bijeenkrijgen van de gelden er zoveel mogelijk wordt geprobeerd fondsen te werven, en er zoveel mogelijk wordt getracht sponsoren aan te trekken om te delen in de kosten. Ook hopen wij dat de buurgemeenten met wie wij de faciliteiten zullen delen een evenredige financiële bijdrage zullen leveren.

Voorzitter,
Vanwege incidenteel extra beschikbare middelen voor herstel van koopkracht voor de minima is in 2006 de premie voor de aanvullende ziektekostenverzekering vergoed van bijstandscliënten met een zorgverzekeringbij DSW.
Het college heeft de wens om deze vergoeding in 2007 structureel te maken.
De SP fractie kan zich hierin vinden, maar wij zijn wel van mening dat de vergoeding aanvullende ziektekosten verzekering voor iedereen die in de bijstand zit dient te gelden, en dus niet alleen voor hen die bij zorgverzekeraar DSW zijn gebleven.

Voorzitter,
In 2005 is er een bedrag van 335.000 euro uitgetrokken ten behoeve van het armoedebeleid.
In 2007 wordt er een vervolg gegeven aan het armoedebeleid, dit vanwege het resterende deel van 182.000 euro.
Dit deel gaat worden besteed ten behoeve van Vlaardingse huishoudens die zich in een financieel moeilijke situatie bevinden.
De SP ziet steeds vaker gebeuren dat het juist de mensen met een parttime baan en een aanvullende uitkering of mensen met een laag inkomen zijn die in de financiële problemen komen, wij zullen daar dan ook de aandacht voor vragen.

Voorzitter,
Het is voor de SP onbegrijpelijk dat het college er voor heeft gekozen om de plannen voor een nieuw te bouwen museum heeft laten varen. De keuze voor het verbouwen van het huidige Visserijmuseum heeft voor ons zeker niet de voorkeur, de rijke Vlaardingse geschiedenis verdient beter dan alleen dat. Helaas blijkt wederom weer dat cultuur en de geschiedenis van onze stad de stiefkindjes van dit college zijn.

Graag zouden wij zien dat er opnieuw gekeken wordt naar de mogelijkheden van een nieuw, lokaal historisch, museum. Een museum waar ruimte is voor de gehele geschiedenis van Vlaardingen. Wij zouden onze eigen identiteit tekort doen door te suggereren dat onze oorsprong niet meer kanten kent dan slechts de vangst van haring.

Dit hoeft niet alleen doormiddel van een museum, daarnaast zou er een wandel en fietsroute worden aangegeven langs alle plekken in Vlaardingen waar interessante archeologische vondsten zijn gedaan, en deze vindplaatsen markeren met een bord met uitleg.

Voorzitter,
De problemen in sommige wijken van Vlaardingen rijzen de pan uit.

Hangjongeren, vandalisme en drugsgebruik, en bedreigingen aan het adres van mensen die proberen er wat tegen te doen of als ze er wat van zeggen.

De SP fractie is blij met het ingevoerde zero tolerance beleid in meerdere wijken, maar helaas is dit op langere termijn niet voldoende.

Wij pleiten er dan ook voor om op basis van een proefperiode van één jaar twee stadsmariniers aan te stellen. Deze stadsmariniers zouden zich kunnen inzetten voor de wijken die qua veiligheid hard achteruit gaan, dit zijn naar ons inziens de Babberspolder en de Westwijk.

Voorzitter,
De SP is van mening dat de tijd van schouwen nu wel eens voor bij mag zijn omdat het de hoogste tijd is dat de problemen in de wijken nu gaat worden aan gepakt. Want er zijn wijken letterlijk aan het verpauperen onkruid, graffiti, slechte bestrating, zwerfvuil en kapot straat meubileer zijn aan de orde van de dag in bepaalde wijken we kunnen dus rustig zeggen dat een jaar leefbaar schoon en heel niets heeft opgeleverd deze problemen los je namelijk niet op met een opfleur actie maar vraagt een structurele aanpak door bijvoorbeeld graffiti gelijk te verwijderen en kapot straat meubileer meteen te herstellen ook zou het plaatsen van meer papier bakken het zwerfvuil probleem grotendeels oplossen. Het wordt eens tijd dat we in het geval van graffiti, zwerfvuil en het slopen van straatmeubilair uit te gaan van zero-tolerants. Ook zijn wij van mening dat dit college nu eens serieus de slechte bestrating in Vlaardingen aan moet aanpakken, sommigen problemen los je niet op de door de buitenlijn een steen te laten verplaatsen

Voorzitter,
Vlaardingen wil zich graag profileren als een fietsstad. Aan de verschillende fietspaden is dit helaas nog niet te zien. De Vlaardingse fietspaden kenmerken zich door losliggende tegels en kuilen in de weg. De SP vindt het dan ook vreemd dat de prof wielrenners niet in Vlaardingen komen train voor de klassieker Parijs-Roubax.

Voorzitter,
Het spreekwoord onkruid vergaat niet lijkt op het lijf geschreven van de berenklauw in de Broekpolder. Deze giftige plant lijkt soms verslagen om een jaar later weer in alle hevigheid terug te keren. De SP verzoekt de wethouder dan ook de strijd niet te staken maar deze plant te blijven bestrijden in de broekpolder.
Ook is de SP erg blij met de milieuvriendelijke onkruidbestrijding in Vlaardingen. Wel willen wij het college verzoeken om wat extra haast te maken met het bestrijden van onkruid, want door heel onze gemeente staat het er weer vol mee.

Voorzitter,
Het is uw wens om het huidige stadskantoor te slopen, en er een nieuw stadskantoor voor terug te plaatsen.
Om dit te realiseren past het college de zelfde methode toe, als die onze ‘betrouwbare partner’ Waterweg Wonen toepast om haar woningvoorraad te vernieuwen.
U bent uiterst terughoudend met onderhoud en verbetering, en klaagt later dat het pand niet meer voldoet en gedwongen bent om over te gaan tot sloop en te kiezen voor nieuwbouw.

Wij laten ons met deze truuk niet door Waterweg Wonen om de te tuin leiden, en zeker niet door dit college.

Wij zijn dan ook voor hoogwaardige renovatie van de bestaande bebouwing. Om het capaciteitprobleem op te lossen zou er onderzocht kunnen worden of de Patersstraat kan worden terug gebracht tot een Patersteeg, en worden gekeken naar een forse aanbouw in westelijke richting, en een aangebouwde entree aan de oostelijke zijde.

Voorzitter,
Het bevolkingsaantal neemt af door uitstroom, maar zeker ook omdat er meer wordt gesloopt dan gebouwd. Er komen onder het huidige beleid consequent netto minder woningen terug.

Het college stelt dat het zorgelijk is dat het aantal huishoudens met een laag inkomen toeneemt. Hoezo zorgelijk? Is het een zonde om een laag inkomen te hebben? Sinds wanneer richten wij ons alleen op de rijken?

Het college stelt dat we starters aan een huis moeten helpen door doorstroommogelijkheden te creëren voor scheefwoners. Wat er op neer komt dat we meer woningen in de duurdere sector moeten produceren. Echter is woningen bouwen lastig omdat we alle beschikbare grond reeds nuttig hebben bestemt. Dit leidt ertoe dat er eerst gesloopt moet worden, en dat zijn in alle gevallen die zelfde betaalbare woningen die u beschikbaar wil maken voor starters!

Het college sloopt dus goedkope huizen om duurdere huizen daar terug te plaatsen zodat de scheefwoners van de goedkopere huizen door kunnen stromen naar die duurdere woningen. Dan komen er toch geen extra woningen beschikbaar voor starters, het worden er zelfs minder omdat u netto minder terug bouwt. 2-2+1=1, en niet 3!

Heel Vlaardingen is nuttig bestemd. Niet alles is vol gebouwd, maar dat heeft een rede, omdat sport, recreatie en openbare ruimte in een woonwijk minstens zo onmisbaar is als bakstenen. Hierin moet een goede verhouding zitten voor een goede woonomgeving. Helaas zijn er de afgelopen jaren al veel van deze voorzieningen verdwenen of naar de Broekpolder verbannen. De Broekpolder heeft zelf ook een belangrijke functie, als het weinige groen wat we hier in de regio nog hebben. De Broekpolder is de komende tijd gelukkig van de enge mannen van de Stadsregio gered. Met uitzonderingen van woningbouw voor gehandicapten, voor hen is het Vlaardingse college bereidt onze polder aan stukken te trekken.

Voorzitter, waarom moet toch elke postzegel groen die we hebben worden volgebouwd?

Voorzitter,
Tot grote teleurstelling van de SP heeft de rechter tijdens de rechtzaak van de aanbesteding voor de huishoudelijke zorg de Frankenlandgroep in zijn gelijk gesteld. Uiteraard respecteren wij het oordeel van de rechter, maar door deze rechtzaak kan de gemeente Vlaardingen nog steeds niet de Wmo uitvoeren zoals we dat hadden willen doen.
Echter willen wij de wethouder een ding meegeven; onze voorkeur gaat uit naar regionaal aanbesteden, maar mocht Schiedam dan wel Maassluis kiezen voor het Zeeuwse model, willen wij wel de wethouder adviseren de aanbesteding zonder deze 1 of 2 gemeenten voort te zetten. Ook verwacht de SP uiterlijk 1 januari 2008 dat de Wmo op huishoudelijkgebied is ingevoerd.

Het onderzoek naar bewoning voor 48 verstandelijke gehandicapten op de locatie de Woutershof in de Broekpolder is voor de SP niet meer dan een politieke keuze. De wethouder geeft aan dat er in de stad geen geschikte locatie te vinden is. Onze mening hierin is dat dit college eerder zwicht voor het grote geld van projectontwikkelaars dan verantwoordelijkheid nemen en deze mensen een plek aan te bieden in de stad.

In 2006 is er aangegeven dat er een huisartsen te kort is, is dit in 2007 nog steeds zo, en zo ja, wat gaat het college hier aan doen?

Voorzitter,
In de Volkskrant van afgelopen maandag, 2 juli 2007, staat een artikel over FRIS-feesten. Een succes van alcohol- en drugsvrije feesten in Amsterdam voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar. Vlaardingen kent voor deze doelgroep alleen uitgaansmogelijkheden die gepaard gaan met grote hoeveelheden alcohol. De praktijk is dat er ‘s nachts in de weekenden grote aantallen zeer jonge kinderen met veel drank op over straat zwerven. Wij zouden erg fijn vinden als wij de jonge Vlaardingse jongeren ook zulke feesten kunnen aanbieden, en dienen daarom ook een motie in om de mogelijkheden hiertoe te onderzoeken. Wij hopen dat de raad deze motie voldoende ondersteund om eens concrete stappen te kunnen nemen tegen een voor ons allen een groot probleem.

U bent hier