h

Algemene beschouwingen van de SP op de gemeentelijke begroting van 2008

9 november 2007

Algemene beschouwingen van de SP op de gemeentelijke begroting van 2008

Begrotingsbehandeling november 2007
Foto: Irene Hoekstra

Op 7 en 8 november heeft de gemeenteraad de begroting behandeld. Arnout Hoekstra, fractievoorzitter van de SP, sprak de volgende Algemene Beschouwingen uit:

Voorzitter,
Het aantal mensen wat afhankelijk is van een uitkering is in verhouding met 2005 met 800 personen gedaald.
Dit wordt mede veroorzaakt doordat mensen aan de poort bij het CWI gelijk aan het werk worden gezet. Het is dus moeilijker om in de bijstand te komen. De daling wordt dus voor een groot deel veroorzaakt door een kleinere toestroom van uitkeringsgerechtigden.

Verder richt dit college zich op uitbreiding van subsidiebanen door een vraaggerichte werkgeversbenadering te hanteren. Op zich niets mis mee zou je denken, maar nu al komen er klachten dat er werkgevers zijn, die wel erg makkelijk met deze mensen omspringen:

Op het moment dat personeel in aanmerking komt voor een vastcontract, en dus duurder wordt door het wegvallen van de subsidie, haken werkgevers veelal af.

Wij vragen het college de vinger aan de pols houden als het gaat om subsidiebanen en het verloop daarvan. Het is noodzakelijk dat werkgevers op hun verantwoordelijkheid worden gewezen. Wij maken ons zorgen over het dreigende wegvallen van een groot gedeelte van het productiewerk bij Toeleveringsbedrijf Vlaardingen, en willen graag snel duidelijkheid over de consequenties van Unilever op de WSW-werknemers.

Er wordt onvoldoende gedaan aan de langdurig werklozen. Deze mensen hebben een categorie 4 nummer, of wel ‘moeilijk plaatsbaar’. Zij worden te snel opgegeven als het gaat om vinden van betaald werk. Wij zijn van mening dat iedereen die kan werken moet werken.

De SP fractie betreurt het dan ook dat er aan deze groep niet wat harder getrokken wordt door de sociale dienst als het gaat om zelfredzaamheid, want ook deze mensen hebben recht op werk, en de plicht naar werk te zoeken.
De 112 medewerkers van de Unilever fabriek in Vlaardingen hebben te horen gekregen dat hun vestiging volgend jaar zal sluiten. Deze grote groep werknemers en hun gezinnen verkeren in onzekerheid over hun werk en inkomen. Als fractievoorzitter van de SP heb ik op de Unilever stakingsmanifestatie het woord mogen voeren en de gelegenheid gekregen mijn medeleven voor deze mensen te uiten. Ondanks de overeenkomsten tussen de bonden en Unilever van afgelopen dinsdag zitten deze mensen in een uiterst kleurloze situatie. Ik besef mij maar al te goed dat wij als raad weinig te zeggen hebben over de keuzes van een multinational. Toch lijkt mij het uitspreken van steun en solidariteit het minste wat wij als raad voor deze mensen kunnen doen. Ik wil dan ook graag doormiddel van een motie deze betrokkenheid naar voren laten komen.

Ook de regering helpt een handje mee om de welvaart af te breken. Zo moeten we zien om met wat losse euro’s de thuiszorg voor onze hulpbehoevenden te garanderen. Met lede ogen zien wij de in- en uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning aan. De thuiszorg is in de uitverkoop gegooid. Laten we er voor zorgen dat de cliënten de juiste zorg blijven houden, en het vakkundig personeel een fatsoenlijk loon.

Voorzitter,
Op burgerparticipatie kan wat ons betreft niet hoog genoeg worden ingezet. Bij de aanbieding van de begroting aan de raad lezen wij een stuk tekst over serieus nemen van de burgers.
Helaas staat het zeer summier beschreven en geeft het geen inzicht in het programma. Wij willen graag van het college weten welke doelen zij zich heeft gesteld, en hoe er wordt omgegaan met de initiatieven van burgers, en welke resultaten dit heeft opgeleverd.

Wij vernemen dan ook graag welk programma burgerparticipatie het college nu heeft, wat wilt u nu precies bereiken in deze collegeperiode? Klopt het dat er een nieuwe visie wordt voorbereid op dit onderwerp? Wat is de stand van zaken nu? Wat zijn op dit moment de concrete doelen die meetbaar zijn? En hoe serieus neemt u de burger ten opzichte van burgerparticipatie? Bij het laatste denken wij bijvoorbeeld aan de gebeurtenissen rond het Buizengat. En als laatste, naar aanleiding van uw memo over de kostenpost voor wat betreft het opleidingsbudget wil onze fractie weten, hoe denkt het college over de vaardigheden van uw medewerkers ten opzichte van burgerparticipatie?

Voorzitter,
Natuurlijk is de SP blij met het voornemen van dit college om eindelijk eens te beginnen met de aanleg van de zogenaamde fietsstraten. We vragen ons echter wel af, of het niet wat handiger is om eerst de al aanwezige fietspaden in Vlaardingen eens op te knappen. Uit onderzoek van onze jongerenorganisatie ROOD blijkt dat het met onze fietspaden zeer ernstig gesteld is.

Het is van groots belang dat de omgeving rond scholen ontdaan worden van gevaarlijke verkeerssituaties. Ieder weldenkend mens kan zich hier iets bij voorstellen en met wat eenvoudig nadenken eenvoudige en doeltreffende maatregelen bedenken.
En waar komt het college mee aanzetten?
Met een kabouterplop-verkeersplan krijgen levensgevaarlijke kruispunten de uitstraling van een speeltuin. De visie is om de komende tijd dit beleid uit te breiden. Het is echt bespottelijk hoe er hier met verkeersveiligheid wordt omgegaan. Zowel automobilisten als kinderen en voetgangers worden compleet in de verwarring gebracht met paarse octopussen en ondefinieerbare symbolen.

De bewoners in de Westwijk kunnen wederom wachten op het geluidsscherm langs de A20 en worden tegelijk geterroriseerd door arbeidsmigranten die door louche uitzendbureau worden uitgebuid en gehuisvest in het flat langs aan de Dirk de Derdelaan.

De straten liggen er kapot en vervuild bij. Het centrum wordt al jaren gedomineerd door een stoffige ouwe grauwe lege V&D-schoenendoos.

Door de hele stad heen wordt er gesloopt en gebouwd, maar netto houden we minder woningen over. De woningen die we overhouden zijn duur en voor de meeste onbetaalbaar. Dit college doet niéts om de woningnood onder jongeren aan te pakken. Er wordt een kloof geslagen in de leeftijdsopbouw van de samenleving, en is onderheven aan een bovenmatige demografische vergrijzing. Met grote vrezen zien wij het Deltaplan Wonen tegemoet. Wij vrezen dat huurders en woningzoekende wederom de dupe zullen zijn van de plannen van het college en de woningcorporaties.

Voorzitter,
Sport en recreatie lijdt volgens de SP tot verbroedering en sociale cohesie de wijk Daarom vinden we het jammer dat er de laatste jaren zo veel sportverengingen uit de wijken zijn verdwenen. De SP vraagt dan ook een toezegging van de wethouder dat hij zich in zal zetten om de recreatiegelegenheden en sportverenigingen die zich nu nog in de verschillende wijken van Vlaardingen bevinden ook te behouden in deze wijken.

De SP is het met het college eens dat sportvelden zo goed mogelijk en multifunctioneel gebruikt moeten worden. Maar het college moet zich ook realiseren dat dit een grote druk legt op het verenigingsleven, dat nu al vaak te maken heeft met een capaciteitsprobleem. Zo zijn er al verschillende verenigingen met een ledenstop.

Het BOSinpuls in de Westwijk is een daverend succes dat in de schoolvakanties letterlijk de jongste Vlaardingers op de straat houd en ze weg haalt bij de tv en spelcomputer. Dit project zou eigenlijk lopen tot eind 2009 maar aangezien het succes verzoekt de SP de wethouder extra geld in de begroting beschikbaar te stellen om het BOS project ook na 2009 doorgang te laten vinden.

De SP fractie is niet te spreken over de gang van zaken rond om de verbouwing en de verzelfstandiging van de Stadsgehoorzaal. Zo blijft dit college verkondigen dat ze binnen het beoogde budget van 9,2 miljoen zijn gebleven. In werkelijkheid zijn er sponsorgelden gebruikt bij de aanschaf van een trekwand. Deze zelfde trekwand was ook begroot in het bedrag van 9,2 miljoen. De gebruikte sponsorgelden waren eigenlijk bedoeld voor een luxere aankleding van de Stadsgehoorzaal. Ook blijkt de jaarlijkse bijdrage van de Gemeente Vlaardingen van 1,8 miljoen niet te voldoende. Maarliefst vierhonderdduizend euro moet er per jaar extra gepompt worden in het recent gerenoveerde theater. Flaters, fouten en onduidelijkheden kosten de belastingbetaler honderdduizenden euro’s.
Maar dat is nog niet alles. Ook rond om de rechtszaak over de luchtinstallatie blijft het vanuit het college erg stil.

Hoe staat het met de rechtzaak? En kan de raad hier over wat vaker geïnformeerd worden?
Is de wethouder het met de SP eens dat het sponsorgeld oneigenlijk is gebruikt door het te gebruiken bij de aanschaf van de trekwand?
Kan de wethouder garanderen dat deze 4 ton voorlopig de laatste verhoging is van de bijdragen van uit de gemeente Vlaardingen?

Rondom de bouw van de nieuwe brandweerkazerne is het erg stil. Dit is in de Gemeente Vlaardingen meest al geen goed teken. Kan het college ons vertellen of de bouw van de nieuwe kazerne wel binnen het budget blijft?

Waar blijft eigenlijk ons beloofde wietteam? Meer dan een jaar geleden kondigde de burgemeester aan om in samenwerking met het Hennepteam van de gemeente Rotterdam de illegale wietkweek aan te pakken. De problematiek van de waarschijnlijk honderden wietplantages die ieder moment van de dag de stad bedreigen met woningbrand, criminaliteit en illegale stroom aftap beweegt zich rustig voort. En ondertussen gebeurt er niets tot weinig.

Op het gebied van veilig uitgaan hopen wij deze maand met u in discussie te gaan. Zoals u weet hebben wij hier al enkele suggesties voor gedaan. De raads+D66commissie over drankgebruik onder jongeren wensen wij veel succes met de komende 4 jaar praten, neemt u ons alstublieft niet kwalijk dat wij u hierin ver achter ons zullen laten.

Net als anderen jaren heeft Vlaardingen ook dit jaar te maken met een positief saldo op de begroting. Het is alleen jammer dat net als voorgaande jaren de bevolking van Vlaardingen hier ook in 2008 niets van terug ziet. Nee, sterker nog alle belastingen gaan gewoon omhoog. Zo het gezien de begroting over schot niet voor de hand liggen om in 2008 de belasting verhoging te koppelen aan de inflatie. Zodat ook de Vlaardingse bevolking eens merkt dat ze in een financieel gezonde stad leven

Deze stad gaat eerlijkwaar langer hoe meer naar de donder. Deze stad ontbeert bestuurlijke kwaliteit- en continuïteit. De fundering is weggeslagen. Het college begon ambitieus met ‘de rem eraf’. De restanten hangen er nu slechts droevig aan wat onbestendige vezels bij. ‘De rem er af’ is nu ‘de vaart eruit’. De volgende fase is apert ‘uit de vaart’.
Het college is een zinkend schip, en de coalitie houdt doormiddel van watertrappelen het hoofd boven water. Blunders, misstappen en intrige domineren de orde van de dag. De noodzaak en het belang dat de SP de oppositie verruilt voor bestuurlijke verantwoordelijkheid wordt met de week dwingender.

Hoe moeilijk kan het zijn om een stad leefbaar, schoon en heel te houden?

Arnout Hoekstra,
Fractievoorzitter SP

MOTIE

De raad van de gemeente Vlaardingen in vergadering bijeen op 7 november 2007;

Gehoord hebbende dat Unilever voornemens is om drie van haar vestigingen te sluiten, waaronder de fabriek in Vlaardingen

Overwegende dat;
• de Vlaardingse Unilever-vestiging een winstgevende onderneming is
• er bij de fabriek voor huishoudelijke verzorgingsmiddelen 112 mensen werkzaam zijn
• de fabriek al 89 jaar in Vlaardingen een belangrijke economische rol speelt

Betuigt steun aan de getroffen werknemers en gezinnen die in onzekerheid leven

Roept de directie van Unilever op het belang van de werknemers voorop te stellen en er alles aan te doen deze mensen zekerheid te bieden in werk en inkomen

Vraagt de voorzitter van de raad om alle betrokkenen kennis te laten nemen van deze motie

en gaat over tot de orde van de dag.

Namens de fracties;

SP, GroenLinks, PvdA, CDA,
Arnout Hoekstra Jack Tsang Joop van Papeveld Bram Keizerwaard

U bent hier