h

CDA, SP en ChristenUnie/SGP nemen de gok liever niet...

21 november 2007

CDA, SP en ChristenUnie/SGP nemen de gok liever niet...

Het Vlaardingse college van B&W heeft 20 november jl. in haar vergadering besloten om door te gaan met het zogenaamde “Leisureconcept Veerplein”. Het betreft een plan voor het voormalig V&D pand. Sinds 2004 staat dit pand leeg. Bij de verkiezingen in 2006 hebben het CDA, de SP en de ChristenUnie/SGP fel geprotesteerd tegen de door het vorige college voorgestelde ontwikkelingen. Kern van de zaak is dat het hele concept eigenlijk draait om een gokhal. De beoogde exploitant wil namelijk alleen de plannen doorzetten als de gokhal doorgaat. Dit is de “core business”. De Vlaardingse bevolking krijgt er als “cadeau” (lees: afkoopsom) 5 bioscoopzalen, een grand café en een fitnesscenter bij.
Wanneer het college nu zou besluiten om wel in te stemmen met laatst genoemde voorzieningen, maar niet met de gokhal, dan was het hele idee nu over en uit. Deze keuze kan immers niet gemaakt worden. Vanuit de exploitant is de benadering: Wilt u geen gokhal?, dan ook de rest niet!

Gokhal in het voormalig V&D pand?
Gokhal in het voormalig V&D pand?

Om gokverslaving op tijd te signaleren, zullen voorschriften en beperkingen in de vergunning worden opgenomen en de medewerkers moeten geschoold worden in het omgaan met en voorkomen van gokverslaving, zo staat te lezen in de plannen van het college.
Wij vertalen dit als volgt: Het college weet dat het kalf kan verdrinken en probeert nu vast de put te dempen. Dit lijkt ons een onmogelijke opgave.

Wij -het CDA, de SP en ChristenUnie/SGP- vinden het voormalig V&D pand aan het Veerplein een doorn in het oog. Natuurlijk moet er nodig iets gebeuren. Dit vinden alle Vlaardingers. Maar een “amusementscenter” met als kerntaak de exploitatie van een gokhal vinden wij een ongewenste ontwikkeling. Veel aantrekkelijker voor het stadshart en voor alle bewoners van Vlaardingen is een ontwikkeling aan het Veerplein waarmee de winkelfunctie van het centrum wordt versterkt.

Dit college -exclusief de CDA wethouder!- heeft de overtuiging dat de komst van een gokhal het Vlaardingse centrum levendiger maakt. Dit zal zo zijn, maar wij hebben de overtuiging dat de realisatie van een gokhal alleen maar zal leiden tot meer gokverslaving. Hierin staan wij zeker niet alleen. Nog sterker: Het college is het op dit punt volledig met ons eens. Zij is immers na al aan het nadenken over en afspraken aan met maken met de exploitant over hoe om te gaan met gokverslaving.

Onontkoombare toename in gokverslaving! Is dat de prijs die we moeten betalen voor het binnenhalen van een aantal bioscoopzalen, een grand café en een fitnesscenter? Wij vinden van niet!

De mogelijkheid bestaat om de mening te vragen aan alle Vlaardingse burgers via een referendum.

Al enige tijd geleden heeft de SP via een handtekeningenactie een peiling gehouden onder de buurtbewoners van het Veerplein. De reacties waren zeer negatief. Wij roepen alle Vlaardingers op die tegen de komst van een gokhal zijn te reageren.
Dit kunt u bijv. doen door een e-mail te sturen naar een vertegenwoordiger van het CDA, de SP of de ChristenUnie/SGP.

U bent hier