h

Ook Van Hogendorplaan overgeleverd aan sloopkogel

30 november 2007

Ook Van Hogendorplaan overgeleverd aan sloopkogel

In de raadsvergadering van 29 november heeft de gemeenteraad besloten dat ook de winkelstrip van de Van Hogendorplaan met de sloopkogel te maken gaat krijgen. Een aantal jaar geleden, tijdens de totstandkoming van de herstructurering van Babberspolder-Oost was er nog sprake van het feit dat de Van Hogendorplaan gespaard zou blijven: De woningen zouden nog prima in orde zijn, gezien deze recentelijk waren gerenoveerd. De wethouder erkende tijdens het debat dat de woningen nog steeds van goede kwaliteit zijn. De technische en bouwkundige staat is dus geen argument tot slopen. De winkelstrip zou niet meer van deze tijd zijn. De leegstand aan de Van Hogendorplaan is echter nihil.

De wethouder gaf dit toe, maar voorziet andere ontwikkelingen in de komende twintig jaar. Geen redelijk argument voor sloop dus. De argumenten van sloop zijn niet gebaseerd op verkrotting of leegstand. De SP concludeert dat de sloopmotieven van dit college funderen op het uitbannen van Vlaardingers met een laag inkomen. Dit is de uitkomst van de conclusie van de twee rapporten van eerder dit jaar waar het college aan appelleert. Het Platform Vlaardingen Tegen Sloop en Woningnood presenteerde deze week een speciale informatie krant over dit inkomenssegregatiebeleid van het college en de corporaties.

De winkelstrip zou niet meer van deze tijd zijn. Onzin. De Amsterdamse Kalverstraat dateert uit 1393, ook niet echt het nieuwste van het nieuwste. Maar wel de drukste winkelstraat van Nederland.
Winkelpanden beoordeel je niet op basis van heersende opvattingen van stedenbouwkundigen over wat de tendens is. Slopen en bouwen doe je niet op basis van stedenbouwkundige seizoensafwijkingen. Winkelpanden beoordeel je daarentegen op hun economische meerwaarde, bouwtechnische staat en op basis van mogelijke langdurige leegstand. De leegstand aan de Van Hogendorplaan is nihil. Mede dankzij de redelijke huurschaal is dit een unieke locatie voor kleine ondernemers om hun specifieke waar aan de Vlaardingse consument aan te kunnen bieden.

Sloop en nieuwbouw verbeteren niet de woonkwaliteit voor de huidige huurders. Sloop en nieuwbouw volgens dit keuzemodel bevorderd enkel de woonkwaliteit voor de nouveau riche.
Sloop en nieuwbouw betekend voor de huidige huurders: een zak met verhuiskostenvergoeding en opnieuw opzoek naar de volgende naoorlogse wijk.

Het college schaart zich achter de sloopmotivatie dat jonge Vlaardingers de stad uit zouden trekken vanwege ‘een summier aanbod van eengezinskoopwoningen’. Voor de mensen met lagere inkomens zullen er de komende jaren steeds minder woningen overblijven. Daarmee zal de segregatie naar inkomen toenemen. Dit rechtvaardigt de constatering dat er in het gemeentelijke huisvestingsbeleid ofwel sprake is van een discriminerend beleid ten opzichte van de lagere inkomens en leeftijd, ofwel van een inkomenspolitiek onder het mom van ‘herstructurering’. In feite komt het erop neer dat mensen met lagere inkomens ongewenst zijn.

Arnout Hoekstra, SP woordvoerder Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu

U bent hier