h

Leisure-center: Kwaliteitsimpuls of paard van Troje

6 december 2007

Leisure-center: Kwaliteitsimpuls of paard van Troje

Nu het onderzoeksrapport van ING Real Estate op tafel ligt lijkt niets de komst van een gokhal in Vlaardingen meer in de weg te staan. Een meerderheid van de raad ziet de komst van een gokhal als een kwaliteitsimpuls voor de stad. Voorstanders van de gokhal leggen met name de nadruk op de komst van de vijf bioscoopzalen, een grandcafé en een sportschool. Als verblind door deze mooie verpakking halen ze al klappend het paard van Troje onze stad binnen.

De SP juicht de komst van een bioscoop in Vlaardingen ook toe. Maar níet door het met bloedgeld te betalen. De projector kan alleen blijven draaien wanneer de bezoekers eerst met een fruitautomaat de zakken worden leeg geklopt. De SP laat zich op deze manier niet paaien met bioscoopzalen, grandcafé en een sportschool. Wij zien de werkelijkheid onder ogen dat de komst van een gokhal onvermijdelijk gepaard gaat met gokverslaving.

Het aantal gokverslaafden in Nederland wordt nu al geschat op 80.000. Wat ons betreft zijn dit er 80.000 teveel. Deze mensen vinden in gokken een kick waar ze niet meer buiten kunnen. Het begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. Zeker wanneer je in het begin wint, dan ben je geneigd te geloven in een bepaald systeem. Verliezen ligt meestal aan externe factoren, zoals het niet goed ingesteld staan van de speelkast, het niet deugen van het systeem of iemand die vals heeft gespeeld.

Gokverslaving zorgt ervoor dat je de hele dag alleen maar aan gokken denkt en je de drang om achter de gokkast te kruipen niet kunt weerstaan.
Je gooit meer geld in de gokkast dan dat je jezelf van tevoren had voorgenomen. Werk, school en vrienden verwaarlozen en je leent steeds meer geld lenen om te besteden aan het gokken. Het gevolg is dat vaak wordt geprobeerd om op illegale manier aan geld te komen zoals door fraude of diefstal.

Natuurlijk zeggen de voorstanders dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt om verslaving tegen te gaan. De exploitant zal er op toezien dat niemand verslaafd raakt aan het gokken. Met andere woorden: De slager die zijn eigen vlees keurt. De leeftijdsgrens voor toegang tot de gokhal is 18 jaar. Dit is een veel te lage ondergrens om bescherming te bieden, gezien uit Europees onderzoek blijkt dat de kans dat mensen onder de 25 jaar probleemgokkers worden, drie keer zo groot is als boven de 25.

Maar dat is niet alles. De gokhal zal een aanzuigende werking hebben op jongeren. Niet alleen uit Vlaardingen, maar uit de hele omgeving. De kans is groot dat deze jongeren het Veerplein zullen gaan gebruiken als hangplek. Dit zal het veiligheidsgevoel bij het winkelende publiek van het Liesveld niet vergroten. Om nog maar te zwijgen over de extra parkeerdruk en de toename van criminaliteit.

Gokverslaving, schulden, armoede en criminaliteit mogen niet het prijskaartje zijn van een gezellig avondje uit. Gokautomaten hebben in Vlaardingen níets te zoeken!

Alke van Marsbergen, raadslid SP

U bent hier