h

Column: Christenfundamentalisme in Vlaardingse gemeentepolitiek

24 maart 2009

Column: Christenfundamentalisme in Vlaardingse gemeentepolitiek

Alke van MarsbergenBij het woord fundamentalisme, denkt men in Nederland vaak aan moslims. Maar weinig mensen zijn echter op de hoogte dat er ook zo iets bestaat als Christenfundamentalisten. Mensen met een christelijke inslag, die hun eigen gebruiken en rituele proberen op te dringen aan mensen die niet- of anders geloven.

Dat er ook in de Vlaardingse gemeenteraad Christenfundamentalisten zitten bleek afgelopen donderdag, toen er een commissie vergadering plaats vond over de mogelijke komst van een crematorium in Vlaardingen. De Christenunie/SGP gaf gelijk al aan tegen dit voorstel te zullen stemmen om dat dit niet over een komt met hun geloof. En het CDA gaf aan verdeeld te zullen stemmen omdat er ook bij hun raadsleden waren die een crematorium niet konden rijmen met hun geloof.

Nu wil het toeval dat ik zelf ook een Christen ben, en ik persoonlijk dus ook niet gecremeerd wil worden. Dit neemt echter niet weg dat ik wel begrijp dat er mensen zijn die wel kiezen voor crematie. Het lijkt me voor iemand die in Vlaardingen geboren en getogen is dan ook de normaalste zaak van de wereld dat hij of zij ook uiteindelijk in Vlaardingen gecremeerd en eventueel uitgestrooid wil worden. Iets wat momenteel nog niet mogelijk is omdat het dichtst bijzijnde crematorium in Schiedam is.

We spreken hier van iemands laatste wens. Ik vind ik het ongepast en van weinig respect spreken wanneer je iemands laatste wens onmogelijk maakt vanwege je eigen geloofsovertuiging. Dit soort opdringen van kerkelijke normen en waarde is echt niet meer van deze tijd. Dit soort opvattingen horen tot een verleden tijd wat door historici nog wel eens de middeleeuwen wordt genoemd. Ik durf me bijna niet af te vragen wat er allemaal verboden moet worden als alles moet rijmen met de Christelijke denkbeelden. Gaan we dan volgende week de verkoop van Harry Potter-boeken tegenhouden omdat dat gaat over hekserij en toveren?

Het is prima wanneer iemand gelovig is, maar zo moeten ook anderen gerespecteerd worden.

Alke van Marsbergen,
raadslid SP Vlaardingen

U bent hier