h

Raadsbehandeling Jaarverslag 2008

28 mei 2009

Raadsbehandeling Jaarverslag 2008

Vanavond behandeld de gemeenteraad het Jaarverslag 2008 van de Gemeente Vlaardingen. Zie of lees hieronder de beschouwing die fractievoorzitter Arnout Hoekstra zojuist heeft uitgesproken.

Deel 1

Deel 2

Raadsdebat

Vlaardingen, 28 mei 2009
Arnout Hoekstra, SP

Behandeling Jaarverslag 2009 Gemeente Vlaardingen

Het college heeft het vorige jaar extra bloembollen geplant.

Bravo.

Petje af.

Maar helaas konden deze – inmiddels uitgebloeide – voorjaarsruikers de barre toestand van de buitenruimte niet verbloemen. Nooit eerder klaagde er zoveel mensen over kapotte straten, paden en pleinen; over afval, vervuiling en kapot straatmeubilair.

En jongeren worden weggepest. Is het niet met een oorverdovende pieptonen van de zogenaamde Mosquito, dan wel door een belachelijk lange wachtlijst voor een betaalbare woning. Er zijn meer tereur-mosquito’s geïnstalleerd dan dat er speelveldjes zijn opgeleverd. De gemeente jaagt de jongeren de stad uit. En dat zien we ook aan de cijfers: het aantal inwoners neemt af terwijl het aantal 65-plussers toeneemt. Ik herhaal het nog maar eens: geef jongeren een eigen plek waar ze kunnen hangen, sporten of spelen, en geef ze kans op een huis zodat ze hier kunnen blijven wonen. Investeer in trapveldjes in plaats van Mosquito’s

Het duurzaamheidsproject was een ware wasse-PR-neus. De bijdrage van de gemeente aan het stimuleren van energiebesparende maatregelen was minimaal. Door huishoudens met een marginaal inkomen te verleiden tot eigenwoningbezit reduceerde het college particulierwoningonderhoud tot een minimaal niveau, simpelweg omdat deze huishoudens aan het eind van de maand na het betalen van de veel te hoge hypotheeklasten geen cent meer overhouden om in woningverbetering te investeren. Ook in het corporatiebezit is er amper geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen. De corporaties bezitten duizenden slecht onderhouden woningen met minimale isolatie en enkelglas, die verhuurd worden voor de volle pond. Daar waar zo veel te winnen valt heeft het college zich onvoldoende ingezet om op dit vlak met de corporaties afspraken te maken.

De bezuinigingen op de huishoudelijke zorg blijft ook een drama. Deze kabinetsbezuiniging die onder de noemer van de Wmo door Bussemaker bij ons over de schutting is geflikkerd is een belediging onze hulpbehoevende ouderen.
Dankzij de motie van de SP worden mensen nu in ieder geval wel thuis bezocht om vast te kunnen stellen of en hoeveel thuishulp zij nodig hebben. Daar zijn wij dan weer wel blij om.

Ook als je dakloos raakt in Vlaardingen heb je het niet gemakkelijk. Het college heeft het niet voor elkaar kunnen krijgen om hier enigszins verandering in te krijgen. In zowel de opvang voor daklozen als de opvang van tienermoeders die door hun ex bedreigd worden is er onvoldoende plek in de herberg. “Belt u morgen nog maar eens een keer”, krijg je als slachtoffer dag-in dag-uit te horen. Gelukkig is er wel dankzij een motie van de SP wel extra capaciteit beschikbaar gekomen voor de aanpak van huiselijk geweld. Daar zijn wij dan weer wel blij om.

Onderwijshuisvesting is bijzonder ondermaats; het binnenklimaat deugt niet als wij de GGD en de ouders van Het Spectrum mogen geloven.

Ook het inburgeringsbeleid is te genant voor woorden. Zo moest Adam Günay, een Turkse-Nederlander die in 1978 als 10 jarige jongen naar Nederland kwam en hier al meer dan 30 jaar woont verplicht aan een inburgeringscursus deelnemen.

Voorzitter,
We hebben het derde bestuursjaar van dit college afgesloten en deze stad ontbeert nog steeds een buitenzwembad, bioscoop, hogeschool, straatmuzikanten en een nachtapotheek. Alles wat we kregen was een wanstaltige Wokkel en een mislukt aftreksel als welkomstborden langs de afritten van de snelweg.

Oja, en niet te vergeten: extra bloembollen.

U bent hier