h

Bezoek aan Van Bentum Recycling Centrale

10 juli 2009

Bezoek aan Van Bentum Recycling Centrale

(Tekst: Arnout Hoekstra)Gisteravond waren wij met een delegatie van de Vlaardingse gemeenteraad, college en ambtelijke ondersteuning te gast bij BRC. Dit bedrijf ligt aan lijnrecht tegenover Vlaardingen aan de overkant van de Nieuwe Waterweg, op de Vondelingenplaat op de kruising met de Oude Maas. De BRC-groep beschikt over 8 vestigingen verspreid over Nederland, te weten Utrecht, Zaandam, Heerhugowaard, Alphen a/d Rijn, Heerenveen, Vondelingenplaat, Venlo en Moerdijk. Met 36 hectare is Vondelingenplaat de grootste locatie van BRC.

BRC houdt zich al zo�n 20 jaar bezig met het recyclen van steenachtig bouw- en sloopafval. Deze grove steenachtige afvalsoorten worden tot granulaten gebroken die gebruikt kunnen worden bij de grond�, weg� en waterbouw. De steenbreker heeft een capaciteit van 1,75 miljoen ton per jaar. Er is beschikking over een laad- en loswal met een lengte van 550 meter, is het zowel voor zee- als binnenvaartschepen mogelijk granulaten en andere materialen te laden en te lossen.

BRC houdt zich ook bezig met het reinigen van teerhoudend asfalt (TAG). Met een thermische reinigingsinstallatie worden teer en steen uit asfalt gescheiden. Tegenwoordig wordt asfalt met bitumen gemaakt, een viscose vloeistof wat als restproduct overblijft bij de raffinage van aardolie. Verouderde wegbedekking is echter samengesteld uit ondermeer teer, wat uit steenkool wordt vervaardigd. Teer bevat PAK�s (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen), giftige stoffen die ondermeer kankerverwekkend zijn. De thermische reinigingsinstallatie heeft een reinigingscapaciteit van 750.000 ton per jaar.

Op het terrein wordt ook nieuw asfalt geproduceerd voor de wegenbouw. Doormiddel van verschillende recepten met verschillende steensoorten kunnen diverse soorten asfalt in diverse kleuren worden samengesteld, zoals ZOAB, Zeer Open Asfalt. De capaciteit van de asfaltproductie is 500.000 ton asfalt per jaar.

Het was een bijzonder interessant werkbezoek. Het was leuk om Vlaardingen eens vanaf de andere kant van het water te zien, en interessant om nu eens te weten te komen wat nu die grote bergen zijn die je ziet als je bij het Delta Hotel uit het raam kijkt.

U bent hier