h

Bezoek aan Shell Pernis

24 augustus 2009

Bezoek aan Shell Pernis

Vandaag was ik met Wiel Senden (SP-Statenlid Zuid-Holland), Leo de Klein (SP-raadslid Rotterdam) en Edwin de Voigt (fractiemedewerker SP Rotterdam) op bezoek bij Shell Pernis.

We werden ontvangen door directeur van de raffinaderij, dhr. Hans van Scherpenzeel, en diverse managers, die een uitgebreide presentatie gaven over positie en activiteiten van Shell Nederland Raffinaderij B.V. Tevens kwamen wij te spreken met leden van de Ondernemings Raad, en kregen wij per touringcar een uitgebreide rondleiding over de raffinaderij.

Shell Pernis is een petrochemisch complex van de Royal Dutch Shell aan de Vondelingenplaat en ligt aan de overkant van Vlaardingen. Shell Pernis is de grootste raffinaderij van Europa en ��n van de grootste raffinaderijen ter wereld, waar ruwe aardolie wordt verwerkt tot bruikbare producten zoals benzine, kerosine, diesel en grondstoffen voor de chemische industrie. Het bedrijfsterrein biedt naast Shell Nederland Raffinaderij B.V. huisvesting aan de chemische fabrieken van Shell Nederland Chemie B.V., Hexion Specialty Chemicals B.V., Basell, Kraton (isopreenrubber), Shin Etsu (productie van PVC) en Hexion (basis chemicali�n) en er is een tankautoverlaadstation van Vopak gevestigd.

Door pijpleidingen zijn de fabrieken van Shell verbonden met de Europoort Terminal, het onderdeel van de olieraffinaderij dat zorgt voor de ontvangst, de opslag en het verpompen van ruwe olie en nafta, en Shell Moerdijk, een vestiging van Shell Nederland Chemie B.V.

Er werken op het terrein zo'n 2000 mensen, daarnaast werken er ook nog eens heel veel mensen van aannemers in het onderhoud en vooral tijdens 'stops'. Shell is daarbij een belangrijke werkgever in de regio, en dus ook voor Vlaardingen.

(bronnen: Shell / Wikipedia)

U bent hier