h

Op bezoek bij Buurtpreventie Oostwijk

12 november 2009

Op bezoek bij Buurtpreventie Oostwijk

Nieuwe Kerkstraat, Vlaardingen

Dinsdag 10 november liepen SP-raadslid Alke van Marsbergen en afdelingsvoorzitter Willem de Man een avond mee met de Buurtpreventie Oostwijk. De Buurtpreventie is een groep bewoners die op vrijwillige basis actief hun eigen buurt in de gaten houden. Willem de Man: “Wat deze mensen doen is echt heel goed werk. Het komt de sociale controle en de leefbaarheid van de buurt zichtbaar ten goede!” Voor de website van de SP schreef Willem een verslag van de avond.

Sinds mei 2009 lopen er vrijwilligers door de Oostwijk in Vlaardingen om onregelmatigheden te signaleren in deze buurt. Deze vrijwilligers, allen bewoners van de Oostwijk, gaan op pad onder de naam ‘buurtpreventie team’. De SP-afdeling Vlaardingen heeft een bezoek gebracht aan dit preventieteam om zich te laten informeren hoe dit team tot stand is gekomen en hoe deze te werk gaat. De grote vraag is altijd: ‘Kunnen mensen problemen in hun eigen buurt oplossen of voorkomen?’

Op de Cornelis Houtmanstraat 35 is het kantoor van de buurtpreventie gevestigd. Bij aankomst werden wij onthaald met koffie. Zoals gewoonlijk begint een avond zoals deze met het uitwisselen van actuele informatie over de buurt. Daarbij valt het meteen op dat de kennis van de leden die deelnemen aan de buurtpreventie erg belangrijk is voor het slagen van dit project. De Coördinatoren overleggen met het team waar er gelopen gaat worden en wat de aandachtspunten zijn in de buurt.

In duidelijk herkenbare gele hesjes met gedrukte letters ‘buurtpreventie’ gaan de leden in groepjes van minimaal twee personen op pad. Het valt meteen op dat leden erg enthousiast zijn en zeer precies te werk gaan. Lantaarnpalen die niet werken en losse stoeptegels worden netjes in een formulier ingevuld. Ook worden ze op de hoogte gehouden over de gemaakte grofvuil afspraken en wanneer dit opgehaald wordt.

Maar het meest indrukwekkende is de reactie van het publiek. De buurtpreventie is een goed voorbeeld hoe je op een menselijke manier jongeren op storend gedrag aanspreekt. De jongeren die nergens naar toe kunnen omdat veel sport en spel naar de buitenrand van de stad zijn verplaats, hangen op pleintjes bijeen. Dit kan wel eens storend werken op de buurtbewoners maar na een praatje is dit storende gedrag snel verdwenen.

Als SP-afdeling Vlaardingen hebben we met bewondering het werk van deze vrijwilligers gevolgd en hopen dat een project als dit in de rest van Vlaardingen overgenomen wordt. Andere politieke partijen zouden er goed aan doen om het werk van de buurtpreventie ook te komen bekijken.

Willem de ManWillem de Man,
afdelingsvoorzitter SP Vlaardingen

U bent hier