h

Huurtoeslag kwijt door straatnaamwijziging

3 september 2010

Huurtoeslag kwijt door straatnaamwijziging

Circa twintig huurders van de Vlaardingse Afrol ontvangen tijdelijk geen huurtoeslag meer. Daarnaast moeten zij de in 2009 ontvangen huurtoeslag voorlopig terugbetalen. Deze financiële strop is het gevolg van een straatnaamwijziging. SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir heeft hierover Kamervragen gesteld aan minister van financiën, Jan Kees de Jager.

De woningcorporatie had het de bewoners van te voren op het hart gedrukt: “de straatnaamwijziging van Afrol naar Gedempte Biersloot zal zonder problemen verlopen”. De corporatie had echter niet voorzien dat zelfs zij geen invloed hebben op de procedures van de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft een aantal maanden nodig om een eenvoudige administratieve wijziging zoals een verandering van straatnaam door te voeren. De huurders zijn voorlopig de dupe, nu een belangrijk deel van de financiering van hun woonlasten wegvalt.

Kamerlid Farshad Bashir heeft de minister om opheldering gevraagd. Bashir wil weten hoe dit heeft kunnen gebeuren, of de minister dit probleem snel gaat oplossen, en of hij dit soort problemen in de toekomst gaat voorkomen.

-------------
Kamervragen:

Vragen van het lid Bashir (SP) aan de minister van financiën over problemen met huurtoeslag bij straatnaamwijzigingen.

1.
Bent u bekend met het feit dat ongeveer twintig huishoudens uit Vlaardingen in problemen zijn gekomen vanwege een straatnaamwijziging nu de adressen die eerder bekend stonden als ‘Afrol’ gelegen zijn aan de ‘Gedempte Biersloot’?

2.
Hoe kan het dat als gevolg van een straatnaamwijziging bewoners geen huurtoeslag meer krijgen en zelfs het toeslag over 2009 terug moeten betalen?

3.
Hoe snel gaat u dit probleem oplossen?

4.
Hoe gaat u dit soort problemen in de toekomst voorkomen?

U bent hier