h

Archeologische vindplaatsen zichtbaar door QR-stoeptegel

4 september 2012

Archeologische vindplaatsen zichtbaar door QR-stoeptegel

SP-wethouder Arnout Hoekstra (van oa. archeologie) presenteerde vandaag zijn plan om archeologische vindplaatsen beter zichtbaar te maken in het straatbeeld. Als proef komen op dertig archeologische vindplaatsen, verspreid over heel Vlaardingen, een stoeptegel te liggen met een QR-code naar de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Als de resultaten van de proef positief zijn worden mogelijk meer locaties van een QR-stoeptegel voorzien.

Vlaardingen heeft een rijk verleden en het zichtbare cultureel erfgoed brengt mensen direct in contact met dit verleden. Veel erfgoed in Vlaardingen is echter aan het oog onttrokken, zoals de vele archeologische vindplaatsen die verborgen liggen in de grond. De stoeptegel met QR-code brengt hierin verandering. De tegel, waarop behalve de code ook een bijzondere vondst is te zien, markeert de vindplaats. De geïnteresseerde wandelaar scant met zijn smartphone de code en vindt ter plekke informatie over de vindplaats op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Een voorbijganger komt zo in contact met het verborgen verleden van de stad.

In de pilotfase wordt onderzocht of de stoeptegel met QR-code als middel geschikt is om cultureel erfgoed zichtbaar te maken. De pilot loopt een jaar. Is de pilot een succes, dan kunnen meer stoeptegels met QR-codes in het straatbeeld worden aangebracht, zowel bij archeologische vindplaatsen als op plekken die verbonden zijn met Vlaardingse sagen en legenden, historische gebeurtenissen of waar kunstenaars het Vlaardingen van weleer hebben verbeeld.

De eerste dertig tegels komen te liggen op beroemde archeologische vindplaatsen als de buitenplaats van Wilhem van Ruytenburch - de man in het gele tenue op de Nachtwacht - bij het evenemententerrein tussen het Buizengat en de Hoflaan, de gracht van het grafelijk hof aan het Schravendijkplein en de vindplaats van de Vlaardingen-cultuur aan de Arij Koplaan. En natuurlijk worden ook de gemeentelijke archeologische monumenten van tegels voorzien: het terrein van voormalig kasteel Holy aan de Willem de Zwijgerlaan, Clattenburgh - beter bekend als het landje van Chardon - en boerderij Hoogstad. Maar ook op minder bekende vindplaatsen komen tegels met een QR-code, bijvoorbeeld aan de Loperweg waar een boerderij uit de ijzertijd is opgegraven of in de Meidoornstraat waar in 1948 een glazen armband uit de Romeinse tijd is gevonden.

U bent hier