h

Archeologie zichtbaar door QR-wandelroute

12 december 2012

Archeologie zichtbaar door QR-wandelroute

QRTegelSP-wethouder Arnout Hoekstra (oa. onderwijs, archeologie) heeft woensdag 12 december de laatste van de dertig QR-tegels gelegd die de geschiedenis van de stad zichtbaar moeten maken. Vlaardingen heeft een rijke geschiedenis. Om die geschiedenis meer zichtbaar te maken voor hedendaagse Vlaardingers zijn er op 30 plaatsen in Vlaardingen tegels met een QR-code gelegd. Deze tegels liggen op plaatsen waar een belangrijke archeologische opgraving is gedaan.

Samen met leerlingen uit groep 6/7/8 van de Jenaplanschool onthulde Hoekstra de laatste QR-code-tegel in de Meidoornstraat, ter hoogte van de Jenaplanschool. Op die plaats is vlak na de oorlog een glazen armband uit de Romeinse tijd gevonden (1e - 5e eeuw na Christus). Als je bij de QR-tegels staat, zie je daarop een afbeelding van dat oude voorwerp of gebouw. Met je smartphone kun je met een QR-codereader de bijbehorende QR-code scannen. Je wordt dan doorgelinkt naar een pagina op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl waarop je alle informatie over dat oude voorwerp kunt lezen. Een QR-codereader kun je op je smartphone installeren als app (bijvoorbeeld Scan of I-nigma). Ook de zoon van degene die de armband in 1948 vond, was bij de onthulling aanwezig.

De totaal 30 QR-tegels liggen verspreid over Vlaardingen, ook in Holy, Ambacht en de Westwijk. Het merendeel ligt in en rond het centrum. Langs die tegels in en rond het centrum is een bijzondere wandelroute gemaakt (circa 3,5 km). Loop de route met je smartphone in je hand en leer alles over de geschiedenis van Vlaardingen. De route vind je vanaf 12 december op papier bij de VVV, het stadsarchief en stadskantoor Westhavenkade en digitaal op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl

U bent hier