h

Interview met Els Geelhoed

18 mei 2013

Interview met Els Geelhoed

Els
SP'ers Truus van Vugt en Remi Poppe gaan in de komende maanden een groot aantal bekende en onbekende lokale SP'ers aan u voorstellen door middel van een interview.
Zij stellen vragen over waarom mensen bij de SP zijn gekomen, wat ze doen binnen de SP en natuurlijk wat willen ze bereiken!
Het vorige interviews zijn SP wethouder Arnout Hoekstra en SP Raadslid Ingrid Wijker aan het woord geweest en nu is het de buurt de lokaal actieve SP'er Els Geelhoed.

Ze hoort bij de minder bekende SP-ers, die veel doen maar niet op de voorgrond staan, en dat vindt ze prima. Reden te meer om haar eens wat vragen te stellen.

Hoe lang ben je al lid van de SP en had je een speciale reden om lid te worden?

Ik ben ongeveer vier jaar lid van de SP. Dat is gekomen door mijn dochter Wendy. Die was lid en als het ’s avonds laat werd haalde ik haar op. Toen ze eenmaal door hadden dat ik buiten stond werd ik binnengehaald als ze klaar waren. En toen is het begonnen…. Wilden ze weten of ik dan ook ‘rood’was. Knalrood dus. Wil je dan geen lid worden? Na een tijdje heb ik gezegd, ok, ik word lid maar op de achtergrond. Als Wendy een keer niet kan, dan kom ik. Een soort duo-lidmaatschap. Maar dat was na een half jaartje al over.

Wat deed je vóór je actief werd voor de SP?

Ik begon met 12 jaar ouderraad van de lagere school van mijn kinderen. Toen gingen mijn kinderen zwemmen en heb ik 12 jaar recreantenzwemmen beheerd. Ik heb mijn man geholpen met internationale waterpolowedstrijden in Vlaardingen, zowel in het Kolpabad als in de Kulk. Daarna ben ik secretaresse geworden van de waterpolocommissie. Ook heb ik de Zwemvierdaagse vroeger begeleid.

Je bent dus altijd al een actief mens geweest?

Ja ik ben altijd bezig.

Wat is volgens jou het verschil tussen de SP en andere partijen?

Het sociale. Vroeger was het altijd PvdA. Maar de SP is socialer voor de mensen. Ik heb de programma’s gelezen van de PvdA en de SP en de SP sprak me meer aan. De SP kijkt meer naar de onderste laag van de bevolking, de mensen die het minder hebben, moeilijk zitten. De andere partijen lopen daar gauw overheen.

Je bent ook, op de achtergrond, actief. Wat doe je zoal?

Ik bezoek nieuwe leden. Als mensen dat willen maak ik een afspraak voor een bezoekje. Dat werk ik uit en gaat naar voorzitter Hans Stolk. Wanneer mensen wat dieper op de politiek willen ingaan gaat hij langs.
Ook hou ik verjaardagen en dergelijke bij van de mensen die actief zijn voor de partij. Soms ga ik ook op ziekenbezoek. Dan zijn er nog de mensen die hun contributie niet betalen. Daar zoek ik dan ook contact mee.

Hoeveel leden hebben we in Vlaardingen?

Ik dacht 365.

Wat voor mensen zijn dat nou die lid worden van de SP?

Wat ik de laatste tijd zie is dat ze vaak vreselijk teleurgesteld zijn in de anderen. Een hoop PvdA-mensen zijn lid geworden van de SP omdat ze zwaar teleurgesteld zijn in Samson. Als ik nieuwe leden bel krijg ik dat vaak te horen. Ik vind het heel leuk om de nieuwe mensen te leren kennen. Veel ouderen vinden een praatje wel leuk. De jongeren krijgen het welkomstgeschenkje liever opgestuurd.

Heb jij een idee hoe we mensen meer kunnen betrekken bij ons politieke werk?

Ik vertel bij de nieuwe ledengesprekken wat we zoal doen. Er zijn dan ook mensen die zelf met suggesties komen over wat ze zouden kunnen doen. Zo hadden we vorig jaar een aantal leden. Eén ervan woont hier in de straat. Die zag de Rooie Brigade naar de stad gaan. Die zag die eenheid bij ons, op zaterdagochtend vertrekken naar de stad. Daar wilde hij bij horen, hoewel hij eerst lid was van een andere partij. De SP-famillie, dat werkt. Ik kwam bij hem voor een gesprek. Nu is hij bijzonder actief. Dat gaat zo bij ongeveer vier leden per jaar.

Wat denk jij dat op dit moment politiek gezien het meest belangrijk is om aan te pakken?

De zorg. Dat hoor je overal. Het wordt steeds erger, zeggen de mensen. De steeds hogere eigen bijdrage, nu weer snijden in de zorg, en veel ouderen zijn bang hun vaste hulp kwijt te raken. In deze crisistijd maken veel mensen zich hier erg druk over.

Zou het een idee zijn om die mensen eens bij elkaar te roepen, zodat ze van elkaar horen dat ze niet de enige zijn die er mee zit?

Ik zou mensen die nog mobiel zijn kunnen optrommelen om bij elkaar te komen, zodat ze ervaringen kunnen uitwisselen. Dat kan hier bij ons, of bijvoorbeeld in de Wouthof. Dat vind ik een leuk idee.

We kunnen dan een verslag maken van zo’n gesprek en dat publiceren, zodat meer mensen horen hoe het beleid neerdaalt in de gemeenschap.

Laten we dat doen.

Vind je het leuk om je met politiek te bemoeien?

Met mensen bezig zijn boeit me meer dan de problematiek in Den Haag. Ik volg het wel, want je moet wel weten waar het het over hebt als je op de markt staat, maar de mensen zijn belangrijker.

In Den Haag wordt het politieke spel gespeeld, maar de echte politiek is op straat, dat ben je met me eens?

Ja. Naar de mensen toe gaan, horen waar ze mee zitten, en dat doorgeven, dat is wat me boeit.

We zitten in een economische crisis, de werkeloosheid giert omhoog, er wordt bezuinigd, hoe denk jij nou dat die economische crisis is ontstaan?

Ik heb zelf het idee dat dat komt omdat het vroeger allemaal zo makkelijk ging. Managers, managers, managers en de banken die leenden maar, leenden maar. Op een gegeven moment is het afgelopen. Een voorbeeld, mijn dochter werkt in de zorg, die werkte bij een organisatie waar vijf managers zitten met een salaris van hier tot Tokio en die meiden moeten weg. Dat is zo scheef. Iedereen wil maar meer, meer managers, dat is gewoon uit de hand gelopen.

Heb jij het idee dat al die managers wat toevoegen?

Nee, ze zitten er alleen. In het bedrijfsleven ook. Ze zouden eerst op de werkvloer moeten beginnen en dan naar boven werken. Dan zou het reëler zijn.

Heb je uit eigen ervaringen of uit je omgeving voorbeelden wat de crisis voor ‘gewone’mensen betekent?

Dan denk ik aan de groei van de voedselbank. Een jaar of twee geleden had je in mijn omgeving een paar gezinnetjes waarvan de kindertjes op halve schoentjes liepen, geen boterhammen, toen heb ik met een paar kennissen een soort persoonlijke voedsel- en kledingbank georganiseerd. Die mensen hebben het echt arm. Vader werkeloos geworden, moeder kan niet werken.

En dat neemt toe?
Ja, niet bij mij in de buurt, maar wat ik dan zo hoor. Hoe kan dat in Nederland, een voedselbank, een kledingbank. Dat slaat toch nergens op?

Nu heb je dat mensen door moeten werken tot hun 67ste terwijl ze met 55 al geen werk meer kunnen krijgen. In tijden van werkeloosheid en crisis wordt de pensioenleeftijd omhoog gegooid. Hoe denk jij dat ze op dat soort ideeën komen?

Nou dan denken ze dat ze de pensioengelden langer in de kas houden. Maar als je dan de jeugdwerkeloosheid ziet, zeg dan hou het op 65 en laat de jeugd instromen. Er zijn nu mensen van mijn leeftijd, 55/56, die hebben geen werk meer, maar daar komen geen jongeren voor in de plaats.

Hoor je in je omgeving van mensen die goed zijn in hun vak en geen werk meer hebben?

Ja bijvoorbeeld in de bouw. Het UWV doet echt helemaal niets. Je zoekt het maar uit, die site is niet te bereiken. De mensen worden gewoon op straat gezet, je bent niet meer nodig. Ze moeten rond kijken of ze ergens een klusje kunnen doen om die week te eten. Zo werk je ook zwartwerken in de hand, zeker in de bouw. Een keukentje plaatsen, een badkamertje….Het zwarte circuit wordt steeds groter.

Nou wordt de straf hoger, op uitkeringsfraude, als je bijklust terwijl je in de bijstand zit.

Ja maar wie gaat dat controleren? Die zijn ook allemaal wegbezuinigd. Sociale zaken hier in Vlaardingen in het stadhuis, daar zaten er eerst vijf, nu nog één.
Iemand die werkeloos is en zijn vak verstaat, helpt graag iemand die ook werkeloos is door voor een lagere prijs toch iets aan zijn huisje te doen, een soort onderlinge burenhulp, alleen niet helemaal voor niks. Vind je dat zo ernstig?

Ik vind het eigenlijk wel een soort van logisch, elkaar helpen. Dat is niet echt fraude, fraude is op grotere schaal vind ik. Zoiets heb je met huishoudelijke hulp ook.

Hoe doen onze mensen in de Tweede Kamer en de gemeenteraad het?

In de Tweede Kamer vind ik ze goed. Bij Kassa, Radar, Pauw & Witteman komen ze vaak, dat volg ik, daar komen ze ‘gewoon’ over, geen hete aardappel, gewoon duidelijk Nederlands. En in Vlaardingen hebben we onze eigen mensen. Ingrid werkt zich vierkant in de rondte, Frank moet nog even een beetje geholpen worden, dat was een hele stap zo van ROOD-lid meteen de raad in, en Alke is heel goed. En onze wethouder Arnout doet het fantastich. Hij laat overal z’n gezicht zien, hij doet overal aan mee, daar hoor ik heel veel goede dingen over van de jongelui.

U bent hier