h

SP wil binnenstadplan van tafel

24 januari 2018

SP wil binnenstadplan van tafel

Foto: SP

Donderdagavond bespreekt de gemeenteraad het centrumplan ‘De binnenstad centraal’. Met dit plan wil D66-wethouder Bert van Nieuwenhuizen 2,6 miljoen euro investeren in met name de buitenruimte. SP-raadslid Kasper Vink: “De wethouder probeert dit er - een maand voor de verkiezingen – er even doorheen te drukken, maar dit plan is nog niet rijp.”

De belangrijkste kritiek van de SP is dat het vervangen van de straatstenen niet leidt tot het beperken van de leegstand. “Het verdwijnen van ketens zoals Kijkshop komt niet door de verkeerde kleur gebakken straatklinkers, maar door een veranderend consumentengedrag. Helaas wil niet iedereen dat begrijpen.” aldus Vink.

Het huidige plan is er vooral gericht om vastgoedeigenaren (investeerders/beleggers) en ondernemers te helpen, en niet zozeer de Vlaardingers. De SP stelt dat juist moet worden ingezet op een andere functie van de binnenstad: Van consumeren naar beleven.

Grote pleinen als het Veerplein, Schoutplein en de Westhavenplaats moeten actiever benut worden voor evenementen zoals sportclinics, thema-markten, kinderevenementen, culturele uitingen en livemuziek. De vele regels rondom vergunningaanvragen voor sport en culturele evenementen moeten worden versoepeld en organisatoren moeten beter worden ondersteund.

De SP wil het overschot winkelvloeroppervlak terugdringen door andere functies dan detailhandel toe te staan. De functieverandering van vastgoed zal door de vastgoedeigenaren zelf bekostigd worden: “Vastgoedinvesteerders die jarenlang geprofiteerd hebben van hoog rendement op commercieel onroerend goed gaan wij vanzelfsprekend geen gemeenschapsgeld toestoppen om hun verliezen te compenseren.”

Reactie toevoegen

U bent hier