h

Ken uw raadslid: Arnout Hoekstra (SP)

21 september 2022

Ken uw raadslid: Arnout Hoekstra (SP)

Vlaardingen heeft 35 raadsleden. In deze rubriek* stellen (steun)raadsleden zich voor aan de inwoners van Vlaardingen. Deze week is dat raadslid Arnout Hoekstra (SP).

Foto: SP

Wie ben je?

Ik ben Arnout Hoekstra, 37 jaar. Ik woon samen met mijn vrouw en (stief)kinderen in een gezellige buurt tussen het centrum en het Hof. Ik hou van sporten en gezellig met kameraden een biertje drinken.

Sinds wanneer ben je raadslid en hoelang ben je al politiek actief?

Ik was 16 jaar toen ik lid werd van de SP, dus inmiddels 21 jaar politiek actief. In 2006 werd ik gekozen als fractievoorzitter in de gemeenteraad, en werd vervolgens van 2011 tot 2018 wethouder. In die periode wisten wij van de SP de grootste partij van Vlaardingen te maken. Nadat de SP uit een onwerkbaar college stapte was ik kort weg uit de raad, maar sinds de laatste verkiezingen mag ik de SP weer vertegenwoordigen. Het raadslidmaatschap is vrijwilligerswerk in de avonduren. De in mijn ogen veel te hoge vergoeding (1.200 euro netto per maand) doneer ik vrijwel geheel aan de partij zodat wij ook buiten het stadhuis activiteiten kunnen organiseren. Je ziet mij en de SP dus ook regelmatig buiten op straat en wij organiseren regelmatig discussieavonden.

Naast raadslid ben ik algemeen secretaris bij de landelijke partij. Dat is een meer dan voltijdbaan. In 2019 was ik lijsttrekker bij de Europese Verkiezingen, maar de SP haalde helaas geen zetels. Als internationaal secretaris ben ik nu wel verantwoordelijk voor de buitenlandse contacten van de partij, op die manier kan ik mij gelukkig alsnog ook met internationale vraagstukken bezighouden. Vlaardingen is geen eiland. Als stad maken wij onderdeel uit van een mondiaal geheel. Als wij een vuist willen maken tegen de belastingontduikende kapitalisten, dan moeten wij internationaal samenwerken.

Wat heeft je gedreven om raadslid te worden?

Ik hou van deze stad en ik zet mij graag in voor een eerlijkere verdeling van de welvaart. Dat is hard nodig nu de energieprijzen, huren en zorgkosten stijgen, terwijl aandeelhouders van grote bedrijven meer winst opstrijken dan ooit tevoren. Mijn overweging om bij de laatste verkiezingen opnieuw terug te keren, is dat ik mij zorgen maak over de bestuurbaarheid van onze stad. Het college maakt geen beleid, het is mij een raadsel wat zij de hele dag zitten te doen. Veel raadsleden zijn vooral bezig met stoelpoten zagen en zand in de machine gooien. Ik wil hen graag uitdagen met inhoudelijke voorstellen en alternatieven te komen en samen het politieke debat te voeren. Vlaardingers zitten niet te wachten op geruzie, die willen zien dat er wordt gewerkt voor de stad en de inwoners.

Wat wil je deze raadsperiode bereiken voor Vlaardingen?

Voldoende betaalbare woningen voor Vlaardingse woningzoekenden. Dat kinderen niet in armoede opgroeien. Fatsoenlijke zorg voor onze ouderen. Containers waar je gewoon zonder pasje je huisvuil in kwijt kunt. En gezellige festivals zonder te veel bureaucratisch gedoe. 

Waarom heb je voor deze plek (op de foto) gekozen?

Deze foto is gemaakt in de Mr. Verschuurstraat (Westwijk). Wij ontvingen ongeruste berichten van bewoners dat de corporatie hun huizen wil slopen. De SP ging vervolgens langs de deuren om met de bewoners te praten. Inmiddels heeft dat geleid tot de oprichting van een bewonerscomité. Dat vind ik mooi.

 

*Deze rubriek is overgenomen van www.vlaardingen.nl

Reactie toevoegen

U bent hier