h

SP: Parkeervergunning kan bijna de helft goedkoper

12 december 2022

SP: Parkeervergunning kan bijna de helft goedkoper

Uit een financiële rapportage van de gemeente Vlaardingen blijkt dat er jaarlijks onbedoeld 80.000 euro winst wordt gemaakt op de uitgifte van parkeervergunningen. Deze onvoorziene meevaller dreigt jaarlijks automatisch te worden toegevoegd aan de gemeentelijke inkomsten. SP-raadslid Arnout Hoekstra stelt voor deze opbrengsten terug te geven door het tarief van de eerste parkeervergunning voor ieder huishouden te verlagen.

Arnout Hoekstra: Momenteel hebben 3.239 huishoudens een eerste bewonersparkeervergunning. Deze vergunning kost 58 euro per jaar. Met de jaarlijkse meevaller van 80.000 euro kunnen wij dit tarief met 24,70 euro verlagen naar 33 euro per jaar.

Het parkeerbeleid heeft als doel de schaarste eerlijk te verdelen. Er zijn in het centrum en in de oude volkswijken nu eenmaal minder parkeerplaatsen dan auto’s. Via het vergunningensysteem probeert de gemeente bezoekers aan te moedigen gebruik te maken van de fiets, het OV of de parkeergarages. Op deze manier blijven er voldoende parkeerplaatsen over voor de bewoners. Bewoners kunnen niet altijd gebruik maken van de alternatieven omdat zij veelal een auto nodig hebben voor het werk. Voor een tweede vergunning ligt het tarief een stuk hoger om zo het aantal auto’s per huishouden te beperken.

De SP is van mening dat bewoners in het betaald parkeren gebied niet als melkkoe mogen worden gebruikt: “De overheid heeft voldoende mogelijkheden om aan inkomsten te komen voor het financieren van belangrijke collectieve voorzieningen. De overheid kan winst en consumptie eerlijk belasten. Parkeerbeleid is niet bedoeld als verdienmodel, maar is een middel om de schaarste aan parkeerruimte eerlijk te verdelen.”

De SP legt komende donderdag een voorstel voor aan de gemeenteraad om de overwinst terug te geven aan de bewoners. Omdat de parkeertarieven voor 2023 al zijn vastgesteld kan de korting pas vanaf 2024 worden ingevoerd. Hoekstra heeft er alle vertrouwen in dat de andere partijen het voorstel zullen steunen: “Ik kan mij niet voorstellen dat iemand hier tegen is.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier