h

Gemeente Vlaardingen laat demonstranten in Iran in de kou staan

7 april 2023

Gemeente Vlaardingen laat demonstranten in Iran in de kou staan

Een motie om als Vlaardingen de demonstraten in Iran een hart onder de riem te steken is met één stem verschil verworpen. De motie vroeg het college van burgermeester en wethouders het regime in Teheran op te roepen te stoppen met het oppakken en ter dood veroordelen van onschuldige jonge demonstranten. Sinds de dood van de 22-jarige vrouw Mahsa Amini die door de zedenpolitie werd opgepakt vanwege het verkeerd dragen van haar hoofddoek zijn in het land massale protesten uitgebroken die nog steeds voortduren. Vooral jongeren voeren hierbij het voortouw onder de slogan Vrouw, Leven, Vrijheid. De SP vindt dat Vlaardingen als geuzenstad met een traditie van verzet tegen onderdrukking niet stil kan blijven en nam met GroenLinks en D66 het initiatief voor de motie.

VOOR steun aan de demonstranten in Iran waren: SP, GroenLinks, D66, CDA, CU/SGP, Heel de Stad, 1 raadslid van Leefbaar Vlaardingen

TEGEN stemden: VVD, ONS Vlaardingen, de rest van de fractie van Leefbaar Vlaardingen, DENK, AOV, SBV én de PvdA.

Hebben de meeste partijen die tegen stemden zich tijdens andere gelegenheden over internationale thema’s zich ook van hun meest hardvochtige rechtse kan laten zien, het verbaasd toch de PvdA in het kamp van tegenstemmers te zien. Dat de arbeidersklasse in Nederland niets van deze partij te verwachten heeft is bekend. Maar ook Iraanse arbeiders kunnen niet rekenen op de solidariteit van de Vlaardingse afdeling. 

Andere gemeenten spraken hun steun wel uit voor de demonstranten in Iran:

  • Gemeente Rotterdam
  • Gemeente Haarlem
  • Gemeente Eindhoven
  • Gemeente Hoeksche Waard

Reactie toevoegen

U bent hier