h

Participatie / reïntergratiebanen; zinvol of zinloos?

19 november 2007

Participatie / reïntergratiebanen; zinvol of zinloos?

Sinds 1 januari 2004 worden er door de nieuwe Wet werk en bijstand (WWB) mensen aan het werk gezet doormiddel van subsidiebanen. Niet dat daar wat op tegen is, want iedereen die kan werken moet werken. Mensen die op eigenkracht geen baan kunnen vinden hebben daar hulp van de gemeente bij nodig. De gemeente benaderd werkgevers, en zij vinden op deze manier werkgevers die met subsidie iemand vanuit de uitkering in dienst willen nemen.

Nu, na bijna vier jaar vernemen wij signalen uit de samenleving dat het soms anders gaat dan gehoopt of verwacht. Zo is er een thuiszorginstelling die mensen vanuit de sociale dienst heeft aangenomen met de belofte dat iedereen van dit traject een niveau 2 of 3 zou mogen halen (meer specialistische zorg). Dit houdt in dat zij met dat niveau verzekerd zouden zijn van een toekomst met een baan in vrijwel elke zorginstelling. Dit is dus zeker niet het geval. Voor enkele vrouwen uit die groep is dit niet weggelegd. Vlak voor de eindstreep waarbij ze een vaste aanstelling zouden krijgen heeft deze thuiszorginstelling de medewerkers verteld dat hun contract niet verlengd wordt. Niet omdat ze geen goed werk zouden leveren, maar omdat ze op hun niveau 1 niet meer nodig waren. Deze vrouwen kregen wel door dezelfde thuiszorginstelling een baan als alfahulp aangeboden. Dit aanbod hebben ze afgeslagen om dat dit niet conform zou zijn aan de eerder gemaakte afspraken is. Alfahulp zou betekenen: geen vakantiegeld, geen ziekengeld en geen sociale zekerheid. De vraag is er zeker, want twee dagen na de opzegging stond er een levensgrote advertentie in de krant waarin vrouwen bij de thuiszorg werden gevraagd met niveau 2 en 3!

Careyn ontkent dat er afspraken zijn gemaakt over een aansluitend vaste aanstelling na het voltooien van het traject. Anderen spreken dit tegen. Voor de SP is onduidelijk welke concrete afspraken hierover daadwerkelijk zijn gemaakt. Hoe dan ook vinden wij het een verwerpelijke vorm van aanspraak maken op gemeenschapsgeld wanneer mensen aan de kant worden gezet op het moment dat het gesubsidieerde traject afloopt.

Bij een groot tuincentrum is er in het voorjaar een man vanuit de uitkering aan het werk gezet, dit met een proeftijd van twee maanden. Deze man had het daar naar zijn zin, en had er graag blijven werken. Na twee maanden van tevreden proeftijd werd er door het tuincentrum aangegeven dat ze het nog een maand wilden aankijken. Na precies drie maanden in het voorjaar hard te hebben gewerkt, hoorde deze man dat hij niet meer terug hoefde te komen.

Zo zijn er helaas nog meer misstanden te melden, maar uiteraard zijn er ook succes verhalen. Mocht u een van de mensen zijn die om onduidelijke redenen niet meer terug hoeft te komen, of u voelt zich benadeeld door uw participatie/reïntergratiebaan, werkgever of gemeente dan horen wij dit graag.

U kunt hiervoor contact opnemen met SP raadslid Ingrid Wijker,

Ingrid Wijker, SP woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Ingrid.wijker@vlaardingen.nl
010 460 44 80
06 46213433

U bent hier