Vraagtekens bij beveiliging chiptoegangssysteem gemeentelijke gebouwen Vlaardingen
Vraagtekens bij beveiliging chiptoegangssysteem gemeentelijke gebouwen Vlaardingen
Vorige week donderdag stelde de SP mondelinge vragen aan het college over de chipkaart afhankelijke toegangssystemen van verschillende gemeentelijke gebouwen. De aanleiding hiervoor was dat het ministerie van Binnenlandse Zaken op woensdag 12 maart 2008 bekend heeft gemaakt dat de Radboud Universiteit in Nijmegen de chip gekraakt die toegang geeft tot veel gebouwen van de overheid. Volgens minister Guusje ter Horst heeft de Nijmeegse universiteit haar zeer recent verteld dat het instituut "een methode heeft ontwikkeld waarmee een groot aantal chipkaarten relatief eenvoudig te kraken en te dupliceren is".
Het gaat om toegangspassen met een standaard ‘Mifare Classic-chip’. In Nederland wordt deze chip in naar schatting twee miljoen toegangspassen gebruikt, waaronder in diverse ministeries en gebouwen van andere overheden. Wereldwijd gaat het om een miljard passen. Deskundigen roepen op om met pas beveiligde overheidsgebouwen extra te beveiligen.
Ook bij de gemeentelijke gebouwen van de Gemeente Vlaardingen wordt gebruik gemaakt van met chip uitgevoerde toegangspassen, daarom heeft de SP opheldering gevraagd. Fractievoorzitter Arnout Hoekstra vroeg duidelijkheid naar welk type chips er worden er in de toegangspassen van de gemeentelijke organisatie toegepast en of deze toegepaste technologie – op basis van de nieuwe gegevens van de Radboud Universiteit – gevoelig is voor hackers.
De burgemeester, belast met deze portefeuille, heeft aangegeven op dit moment niet bezorgd te zijn. Uit navraag is gebleken dat er gebruik gemaakt wordt van de HID-chip, een RFID-chip waarbij minder hackgevoelige technologie wordt toegepast. Helemaal de risico's van dit systeem toelichten kon de burgemeester nog niet. De SP houdt de ontwikkelingen dan ook nauwlettend in de gaten.