h

SP jongeren kraken woningen in Babberspolder-Oost

13 januari 2003

SP jongeren kraken woningen in Babberspolder-Oost

Op initiatief van ROOD, jongeren in de SP, zijn vandaag in Vlaardingen lokale jongeren huizen gaan "herbewonen" als protest tegen leegstand en sloop van betaalbare woningen in tijden van woningnood. Onder meer SP-Kamerlid Piet de Ruiter ondersteunde de jongeren in hun actie. Hij presenteerde met een plan om leegstand in tijden van woningnood tegen te gaan.

De sloopplannen in de Vlaardingse wijk Babberspolder Oost, waar van de 2300 woningen er stapsgewijs 1400 huurwoningen gesloopt zullen worden, hebben onder de bewoners veel onrust veroorzaakt. Vrijwel alle huidige bewoners zullen door deze plannen gedwongen de wijk en mogelijk de stad moeten verlaten. Piet de Ruiter: "Uit onderzoek blijkt dat 86% in de wijk zou willen blijven wonen. Voor jonge starters is er al een wachtlijst van jaren, met dit beleid komen ze zo helemaal niet meer aan de bak. Als het de jongeren zo onmogelijk wordt gemaakt, moeten ze het heft maar in eigen handen nemen."

SP Jongeren kraken woningen

SP-Kamerlid Piet de Ruiter stelt dat in Nederland bijna 14.000 huurhuizen leeg staan. Bovendien blijft de bouwproductie hopeloos achter. In 2003 zullen slechts 66.000 woningen worden gebouwd en het gevolg hiervan is dat wachttijden voor woningzoekenden nog verder zullen oplopen. Nu moet een woningzoekende in Vlaardingen gemiddeld drie jaar wachten op een woning. In Amsterdam is dat al acht jaar. De Ruiter: "Ik wil daarom een verbod op sloop van betaalbaren huizen. De leegstaande woningen moeten onmiddelijk worden verhuurd aan starters, jongeren, studenten en urgent woningzoekenden."

Verhuur zal volgens de SP bovendien de verpaupering van wijken tegengaan. "Leegstande panden geven een troosteloze aanblik en nodigen uit tot crimimaliteit. Ook om die reden steun ik deze actie," zegt De Ruiter. Zijn voorstellen maken deel uit van een ‘Tien Punten-plan tegen de uitverkoop van de sociale volkshuisvesting’. "Eerst moet de bouw van betaalbare huizen op gang komen. Slopen mag wat de SP betreft in de toekomst alleen nog als tweederde deel van de wijkbewoners daarmee instemt."

Waterweg Wonen zet SP jongeren weer op straat
14-01-2003 • Vandaag is een groep jongeren uit hun huis gezet door Waterweg Wonen. Ze hadden op initiatief van ROOD- jongeren in de SP, de dag ervoor succesvol vier portiek woningen in de Adriaan Pauwstraat ‘herbewoond’ in protest tegen de leegstand in tijden van woningnood. De Adriaan Pauwstraat staat nu voor 40% leeg en er verhuizen gemiddeld drie gezinnen per dag, dat betekend dat de hele straat tot 1 januari 2004 leeg staat met perfecte woningen voor studenten en starters. Zelfs met de ‘nieuwe bewoners’ had Waterweg Wonen totaal geen oor naar de reden van de “herbewoning”, want dinsdag middag stond er op verzoek van Dhr. R. Jansen van Waterweg Wonen, zonder enige waarschuwing, een politie eenheid en deurwaarder voor de deur om het pand binnen één uur te ontruimen. Alle buurtbewoners waren net zo blij met de nieuwe bewoners want nu voelde mensen zich niet meer alleen in die ‘spookstraat’. Maar de steun van de SP, het Bewoners Comité Babberspolder-Oost en de bewoners van de omliggende straten mocht niet baten tegen Waterweg Wonen. De sociale functie van de woningcorporatie is verdwenen en verworden tot puur commercieel handelen als de eerste de slechtste particuliere huisbaas. Als gevolg van dit beleid zijn de wachttijden voor jonge starters in de regio al opgelopen tot meer dan die jaar. Woningnood dus. Desondanks wil Waterweg Wonen 1400 betaalbare woningen slopen en vervangen door 1100 woningen, waarvan 50% dure huur en 50% dure koopwoningen. De huidige huurders moeten daarom vrijwel allemaal elders een woning zoeken. Daarbij hebben ze voorrang op andere woningzoekenden. Vooral jonge woningzoekende kunnen het daarom de komende jaren wel schudden.

U bent hier