h

SP jongeren kraken woning Robert Schumanring

14 oktober 2003

SP jongeren kraken woning Robert Schumanring

De jongeren van de SP hebben dinsdag ochtend in de Robert Schumanring een woning gekraakt in protest tegen de woningnood en langdurige leegstand.

SP jongeren kraken woning Robert Schumanring

Wachttijden voor betaalbare huurwoningen zijn op het moment langer dan drie jaar. Ze dreigen nog langer te worden mits de Vlaardingse woningcorporaties en de gemeente hun beleid niet drastisch aanpassen. Wijken als de Babberspolder-Oost gaan op de schop om sociale woningbouw te vervangen door hoofdzakelijk dure koop en dure huurwoningen. Ook wordt er op grote schaal huurwoningen omgezet naar koopwoningen. Waterweg Wonen heeft ruim 1200 woningen uit hun bezit genomineerd om te verkopen. De meeste van deze woningen staan heel lang onnodig leeg, sommige zelfs meer dan een jaar.

Het wordt voor Vlaardingse jongeren onmogelijk gemaakt om in Vlaardingen te blijven wonen. Ze moeten al uitwijken naar elders in de regio. Veelal naar probleemwijken die ook weer op korte termijn gesloopt worden. Uit een onderzoek van Maaskoepel, federatie van woningcorporaties in de stadsregio Rotterdam, blijkt dat Vlaardingen al de meest vergrijsde gemeente uit de regio is; een gevolg van het verwaarlozen van jongeren huisvesting. Bijna een jaar geleden zijn de SP jongeren al overgegaan tot “herbewonen” van vier portiek woningen in de Adriaan Pauwstraat om deze problemen aan de orde te stellen. Noch de woningcorporaties noch de gemeente is de jongeren tegemoet gekomen in het creëren van onderdak voor de lange termijn.

Rotterdams Dagblad:
Een kraakactie van SP-jongeren heeft vanochtend in Vlaardingen nog geen twee uur geduurd. Reden: de woning in de Robert Schumanring staat volgens de Vlaardingse woningcorporatie nog geen jaar leeg. En dan hebben krakers geen enkel recht. De jonge socialisten zjjn zonder morren opgestapt, al denken ze wel dat de corporatie liegt. De kraakactie maakt deel uit van een landelijk protest tegen leegstand.

Frank van der Gaag, secretaris van de Vlaardingse SP, houdt een oogje in het zeil tijdens de kraakactie. ,,Jongens, we zijn netjes hè? We zijn aardig en beleefd.'' Naast hem Arnout Hoekstra, de voorzitter van de Vlaardingse jongerenafdeling ROOD.

Twee agenten komen rustig aangelopen. ,,Wat wilt u dat we doen? '' vraagt een van de twee agenten lachend. ,,Cheffie bellen?'' Het tweetal loopt naar het gekraakte huis. Drie jonge Vlaardingers, die in het huis zitten, doen voorzichtig het raampje open. ,,We doen niets hoor,'' zegt de agent. Intussen beplakken andere SP-jongeren de ramen van de andere huizen die leegstaan met grote rode posters. Maikel, een van drie jongeren die nu in het huis bivakkeren, controleert het huis. Er is water. Ze hebben er ook een bed in gelegd, een tafel en een stoel. Zelf zegt hij nu al twee jaar op zoek te zijn naar een starterswoning. Maar in Vlaardingen duurt het jaren voordat je aan de beurt bent.

Dan arriveert het wijkteam van Waterweg Wonen. Ze checken de gegevens en bellen naar kantoor. SP-secretaris Van der Gaag ziet de uitdraai. Elf maanden en twee weken, zo lang zou de woning pas leegstaan, net geen jaar. ,,Ze liegen,'' stelt Van der Gaag. ,,Maar de jongeren gaan er toch uit. Anders worden ze opgehaald met een mannetje of acht, moeten ze zestien uur op bureau zitten en krijgen ze een strafblad. De actie gaat door, over twee weken proberen we het weer.''

U bent hier