h

De geldstroom van Eneco

25 april 2005

De geldstroom van Eneco

Er wordt –terecht- met schande gesproken over de topsalarissen van de directeuren Van Essent en Nuon. Zelfs minister De Geus belooft ‘verzet te organiseren' tegen de energiebedrijven. Hij roept de raden van commissarissen op wat tegen dat zakkenvullen te doen. De bestuursvoorzitters van Essent en Nuon vangen meer dan 800.000 Euro per jaar. En wat blijkt? Ook bij de topman van Eneco, Ronald Blom, stroomt het geld binnen. Jaarlijks strijkt hij zo'n 504 duizend euro op. Dat is nog altijd ruim drie ton meer dan onze premier ‘verdient.' Arnout Hoekstra , afdelingvoorzitter van SP Vlaardingen vindt dat onverkoopbaar. ‘Ondertussen moet het personeel matigen en de energieprijzen stijgen. Daar lijden vooral 65-ers onder. Die zijn gemiddeld al 35% van hun belastbare inkomen kwijt aan vaste woonlasten. Een groot deel daarvan gaat op aan energiekosten.'

En waarom? Omdat ze van Essent, Nuon en Eneco allemaal hetzelfde leveren: dure 220 volt ~50Hz. Volgens Hoekstra begon de ellende allemaal toen onder het kabinet-Kok de energiemarkt werd geprivatiseerd. ‘Doordat de energieboeren gingen verzelfstandigen, moesten ze aan de eisen van de vrije markt voldoen. Concurreren en zo', licht Hoekstra toe. ‘Dat zou een betere prijs kwaliteit verhouding garanderen. Mooi niet dus. Wat kun je trouwens verbeteren aan stroom?' Het werd al helemaal niet goedkoper. ‘Maar ze concurreren wel, met de hoogte van salarissen aan de top wel te verstaan. We wachten nu even af hoe het gaat uitpakken, die boosheid van De Geus. We zullen het er niet bij laten zitten. De SP was en is sterk tegenstander van al die verzelfstandigingen. Niet alleen van de energiemarkt. Ook de NS en het stads- en streekvervoer hadden nooit geprivatiseerd mogen worden. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de reinigingsdienst in Vlaardingen. Niets is door verzelfstandigingen beter of goedkoper geworden, in tegendeel. Dus blijven we ons er tegen verzetten!'

Volgens een meerderheid in de Tweede Kamer mogen bestuurders van (semi-)publieke instellingen als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen méér verdienen dan de minister-president, te weten 120.000 euro. Een motie van Jan Marijnissen , waarin hij voorstelde om de salarissen in de publieke sector te begrenzen, kreeg onvoldoende steun. “De Kamer heeft vandaag een kans laten liggen om de graaicultuur tegen te gaan,” concludeert de SP-voorman. De motie van de SP werd gesteund door GroenLinks, D66, LPF en Geert Wilders. Vooral het uitblijven van steun van de PvdA noemt Marijnissen zeer teleurstellend. “Deze partij maakt in de media ophef over het graaigedrag, maar laat het na om er ook werkelijk iets tegen te doen.”

U bent hier