h

SP en Burma Centrum voeren actie bij Total-pompstations in de Rijnmond

22 september 2005

SP en Burma Centrum voeren actie bij Total-pompstations in de Rijnmond

Op donderdag 22 september hebben er zich tussen 17.00 en 20.00 uur prikacties bij enkele Total-benzinestations in de regio afgespeeld. De acties zijn een initiatief van het Burma Centrum Nederland en de SP-afdelingen Schiedam en Vlaardingen. Ze zijn een onderdeel van de onlangs begonnen wereldwijde campagne tegen de Franse oliemaatschappij vanwege Total’s enorme investeringen in de gaswinning in Birma. Het bedrijf steunt hiermee in de praktijk een keiharde dictatuur. Internationale organisaties zoals Amnesty zijn fel gekant tegen de schendingen van de mensenrechten die onder deze dictatuur plaatsvinden. Het tewerkstellen van kindsoldaten en martelingen zijn aan de orde van de dag.
Total tankstation

De Nederlandse campagne is op 1 april begonnen met een demonstratie bij het Nederlandse hoofdkantoor van Total in Voorburg, waarbij o.a. Birmese vluchtelingen aanwezig waren. Ook op aandeelhoudersvergaderingen van Total hebben in diverse landen protestacties plaatsgevonden, w.o. Frankrijk en de VS. In Nederland worden door diverse organisaties acties bij Total-pompstations gehouden.

Tijdens het tanken kregen automobilisten folders aangereikt. De omgeving en het tankstation werd met spandoeken en borden aangekleed. Een brief aan de pomphouder maakte duidelijk dat de actie niet tegen zijn nering is gericht, maar dat het protest door moet klinken naar de hoofdkantoren in Voorburg en Parijs. Het SP-kamerlid Van Bommel heeft op 22 september in Den Haag met Kamervragen aandacht gevraagd voor de betrokkenheid van Total bij mensenrechtenschendingen in Birma.

De actie was succesvol en passerende automobilisten reageerde sympathiek, en sommige daarvan reden zelfs door naar een volgend tankstation na het horen van Total’s werkwijze.

Total tankstation

www.burmacentrum.nl

U bent hier