h

Zwarte wolken: Stroomstoring bij Esso

7 maart 2007

Zwarte wolken: Stroomstoring bij Esso

Het was weer een keer zo ver. Donkere wolken dreven over Vlaardingen heen. En deze waren niet van het slechte weer. Wat bleek? Er was een stroomstoring bij de ESSO raffinaderij in de Europort. Omdat er ook geen stoom geproduceerd kon worden waren de wolken erg zwart. Ondertussen was de wind gedraaid en de wolken roet dreven nu echt over Vlaardingen. Door de regen was er een roet neerslag.

Het milieu alarmteam nam daarom gelijk contact op met de DCMR. Deze waren het eens met de constatering dat er een roet neerslag was op Vlaardingen. DCMR ondernam hierop gelijk actie.

En nog geen half uur later was de situatie genormaliseerd bij de ESSO en het affakkelen was gestopt. DCMR belde het milieu alarmteam terug met de uitslagen van de meetteams. Er was geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het enige waar het milieu alarmteam over in zit is dat er alleen op het ESSO terrein is gemeten op schadelijke stoffen. Omdat DCMR niet kon aangeven of ze ook hebben gemeten in Vlaardingen, heeft het SP milieu alarmteam enige twijfels aan de meet waarden. Het milieu alarmteam is erg blij met de communicatie die ze met de DCMR hebben gehad.

Ook is er met de ESSO raffinaderij zelf contact gezocht, maar die wilden alleen kwijt dat er een stroomstoring was. Verder wilden ze geen mededelingen doen over hoe en waarom er een stroomstoring was ontstaan.

Willem de Man
Milieu alarmteam SP Vlaardingen

U bent hier