Schriftelijke vragen over schuldhulpverlening
Schriftelijke vragen over schuldhulpverlening
De helft van de mensen met schulden die voor hulp aankloppen bij de gemeente heeft die hulp niet gekregen. Ook is het aantal schuldhulpverleningstrajecten dat succesvol is afgerond de afgelopen jaren fors gedaald, van 50% in 2003 naar 31% in 2006. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau SGBO. Dat steeds meer mensen kampen met problematische schulden is zeer ernstig, maar dat ze niet of slecht geholpen worden is minstens zo verontrustend. Mensen moeten eerder in zo’n traject kunnen komen, niet pas wanneer ze volledig aan de grond zitten.” De gemiddelde schuld van mensen is de laatste vier jaar toegenomen van 16.000 euro naar 22.000 euro in 2005. Veel mensen komen zelf niet meer uit de schulden en doen een beroep op gemeentelijke schuldhulpverlening. Maar vaak krijgt men pas hulp als de problemen al erg groot zijn. De Sp wilt dat mensen eerder worden geholpen als ze in een vroeger stadium bij hun gemeente aankloppen. “Iedereen moet in een schuldhulpverleningstraject kunnen komen en niet pas als het te laat is.
Vlaardingen, 9 mei 2007,
Aan het College van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Vlaardingen,
Betreft: schriftelijke vragen volgens artikel 36 tijdelijk Reglement van Orde: schuldhulpverlening.
Geacht college,
De helft van de mensen met schulden die voor hulp aankloppen bij de gemeente heeft die hulp niet gekregen. Ook is het aantal schuldhulpverleningstrajecten dat succesvol is afgerond de afgelopen jaren fors gedaald, van 50% in 2003 naar 31% in 2006. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek van onderzoeks- en adviesbureau SGBO. Dat steeds meer mensen kampen met problematische schulden is zeer ernstig, maar dat ze niet of slecht geholpen worden is minstens zo verontrustend. Mensen moeten eerder in zo’n traject kunnen komen, niet pas wanneer ze volledig aan de grond zitten.”
De gemiddelde schuld van mensen is de laatste vier jaar toegenomen van 16.000 euro naar 22.000 euro in 2005. Veel mensen komen zelf niet meer uit de schulden en doen een beroep op gemeentelijke schuldhulpverlening. Maar vaak krijgt men pas hulp als de problemen al erg groot zijn. De Sp wilt dat mensen eerder worden geholpen als ze in een vroeger stadium bij hun gemeente aankloppen. “Iedereen moet in een schuldhulpverleningstraject kunnen komen en niet pas als het te laat is.
Daarom heeft de SP de volgende vragen;
1
Hoeveel mensen hebben er in 2006 een beroep gedaan in de gem Vlaardingen met een aanvraag schuldhulpverlening?
2
Hoeveel aanvragen voor een schuldhulpverleningstraject zijn er daadwerkelijk gehonoreerd
En hoeveel zijn er afgewezen?
3
Hoeveel schuldhulpverleningstrajecten zijn er in 2006 succesvol afgerond?
En hoeveel niet?
4
Hoe hoog moet de schuld zijn om bij de Gemeente Vlaardingen aan te kunnen kloppen voor een schuldhulpverleningstraject?
5
Heeft het college een beeld van het aantal mensen wat financieel al aan de grond
zit ? en nog niet in het schuldhulpverleningstraject zitten,? zo,ja, wat onderneemt het college ervoor te zorgen dat deze mensen aankloppen bij de schuldhulpverleningsinstantie?
Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie,
Ingrid Wijker
- Zie ook:
- Werk en inkomen