h

SP in de bres voor Joodse begraafplaats

17 juni 2007

SP in de bres voor Joodse begraafplaats

De SP is vanuit de nationale- en internationale Joodse gemeenschap benaderd vanwege de gesteldheid van de Joodse begraafplaats in Vlaardingen. Met een bezoek van onze partij aan de begraafplaats deed ons met schrik de suggesties bevestigen: Hondenpoep, zwerfvuil, onkruid en kuilgras geven de begraafplaats een verwaarloosde indruk.
Joodse begraafplaats Vlaardingen

Met toestemming van koning Willem III is deze begraafplaats in 1862 door de Vlaardingse Joodse gemeenschap gesticht. De begraafplaats in zijn huidige vorm kwam in 1938 tot stand. Sindsdien maakt het deel uit van een plantsoen.

Deze begraafplaats heeft voor de Joodse gemeenschap nationaal- en internationaal zeer grote symbolische waarde. Ook voor de gemeente Vlaardingen is het een Historische monument die herinnert aan het verleden van de Joodse gemeenschap in Vlaardingen. Nog steeds wordt deze begraafplaats veel bezocht.

Zowel de toeloop als de begraafplaats zelf wordt gebruikt als honden uitlaatveld. De omheining wordt overwoekerd door onkruid. Het gras is op brute wijze door een machinemaaier gemaaid met het gevolg dat de grond zwaar is gehavend. Zichtbaar is dat er met de machinemaaier over een gedenksteen is heen gereden. Het gemaaide gras is niet opgeruimd, waardoor het gelige kuilgras, maakt dat wat voor vele mensen symbolisch waardevolle grond is, tot een slordig en zeer verwaarloosd geheel. Het informatiebordje is groen uitgeslagen, en tevens zijn er resten van harddrugsgebruik terug te vinden.

Joodse begraafplaats Vlaardingen

College van Burgemeester en Wethouders
Westnieuwland 6
3131 VX Vlaardingen

Afschrift:
Rabbijn David Lilienthal, Rabbinaat Rotterdam
Ronny Naftaniel, Centrum Informatie en Documentatie Israël

Vlaardingen, 17 juni 2007,

Betreft: schriftelijke vragen volgens artikel 36 van het Reglement van Orde: Het beheer en onderhoud van de Vlaardingse Joodse begraafplaats aan de Parkweg.

Geacht college,

Tussen de Parkweg en de 2de Leijden van Gaelstraat bevindt zich de Vlaardingse Joodse begraafplaats. Met toestemming van koning Willem III is deze begraafplaats in 1862 door de Vlaardingse Joodse gemeenschap gesticht. De begraafplaats in zijn huidige vorm kwam in 1938 tot stand. Sindsdien maakt het deel uit van een plantsoen.

Deze begraafplaats heeft voor de Joodse gemeenschap nationaal- en internationaal zeer grote symbolische waarde. Ook voor de gemeente Vlaardingen is het een Historische monument die herinnert aan het verleden van de Joodse gemeenschap in Vlaardingen. Nog steeds wordt deze begraafplaats veel bezocht.

De SP is vanuit de nationale- en internationale Joodse gemeenschap benaderd vanwege de gesteldheid van de Joodse begraafplaats in Vlaardingen. Met een bezoek van onze partij aan de begraafplaats deed ons met schrik de suggesties bevestigen. Zowel de toeloop als de begraafplaats zelf wordt gebruikt als honden uitlaatveld. De omheining wordt overwoekerd door onkruid. Het gras is op brute wijze door een machinemaaier gemaaid met het gevolg dat de grond zwaar is gehavend. Zichtbaar is dat er met de machinemaaier over een gedenksteen is heen gereden. Het gemaaide gras is niet opgeruimd, waardoor het gelige kuilgras, maakt dat wat voor vele mensen symbolisch waardevolle grond is, tot een slordig en zeer verwaarloosd geheel. Het informatiebordje is groen uitgeslagen, en tevens zijn er resten van harddrugsgebruik terug te vinden.

Wij hebben dan ook de volgende vragen;

1. Klopt het dat er in 1938 een afspraak is gemaakt tussen de Gemeente Vlaardingen en de Joodse gemeenschap dat de Gemeente Vlaardingen tot in den eeuwigheid verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van de Vlaardingse Joodse begraafplaats?
2. Zo ja, bent u met ons van mening dat de huidige gesteldheid van de begraafplaats zéér te wensen overlaat?
3. Zo ja, wat bent u van plan hieraan te doen?
4. Klopt het dat het afsluitbare hek in het verleden was vergrendeld en op verzoek kon worden geopend, en dat deze in de huidige situatie constant geopend is?
5. Zo ja, bent u bereid om maatregelen te nemen zodat ongeoorloofd toegang, overlast en vervuiling kan worden tegengegaan?
6. Bent u bereid om doormiddel van signalering aan te geven dat het plantsoen geen honden uitlaatgebied is, zodat de begraafplaats en de toeloop vrij blijft van hondenuitwerpselen?

Hoogachtend,

A.J. Hoekstra,

SP fractie Vlaardingen

Hebreeuwse vertaling: SP in de bres voor Joodse begraafplaats

Hebrew translation:SP in de bres voor Joodse begraafplaats

U bent hier