h

Verkoopspraatje verblindt gemeenteraad; Vlaardingen krijgt gokhal

21 december 2007

Verkoopspraatje verblindt gemeenteraad; Vlaardingen krijgt gokhal

In het slotdebat over de het Leisure Center aan het Veerplein is duidelijk naar voren gekomen dat een raadsmeerderheid zich heeft laten inpakken door de gladde verkooppraatjes van ING Real Estate. Argumenten tegen de komst van een gokhal met verschrikkelijke gevolgen van verslaving werden op een schandalige manier gebagatelliseerd en afgedaan als moraliserend. werkelijkheid waard.

De komst van verslavingsproblematiek wordt enerzijds ontkent en anderzijds bestreden. Er is door de voorstanders een beeld gecreëerd dat het met de gokkasten in kwestie bijna onmogelijk is om er aan verslaafd te raken. Merkwaardig is dan wel dat er een zwarte lijst en begeleiding vanuit de verslavingszorg komt. Ook komt er een witte lijst voor gokverslaafden die zelf aangeven de toegang ontzegd te willen worden. Absoluut een wassenneus omdat een van eigenschappen van verslaving is dat je het zelf niet toegeeft. Zij zullen dan ook niet vrijwillig naar de hulpverlening gaan omdat ze zelf van mening zijn dat ze geen probleem hebben. Ook zijn deze lijsten niet landelijk gekoppeld dus verslaafden kunnen gewoon verder gokken in ander casino’s.

Een ander argument van de voorstanders is dat ING zou weigeren het pand een andere invulling te geven op het moment het voorstel verworpen zou worden. Het is de reinste chantage om te dreigen met het bewust laten verpauperen van de binnenstad als je je zin niet krijgt. Je zou je af moeten vragen of je nog wel zaken zou moeten doen met zo’n ondernemer.

PvdA fractiewoordvoerder van der Lugt doet de problematiek van de onvermijdelijke toenemende parkeerdruk van 30% af met verwijzen naar de parkeernota-discussie. Gezien de huidige verkeersafwikkeling rond de Markgraaflaan / Vondellaan / Liesveldviaduct nu al onhoudbaar is, is het onverantwoordelijk dit onderdeel niet in de discussie mee te nemen.

Alke van Marsbergen, raadslid SP

U bent hier