h

Algemene Beschouwingen Jaarstukken 2007

29 mei 2008

Algemene Beschouwingen Jaarstukken 2007

Vanavond zijn door de raadsfracties de algemene beschouwingen uitgesproken over de jaarstukken 2007.
U kunt hier de integrale TV uitzending van Vlaardingen TV terugkijken.

Lees hier de tekst die fractievoorzitter Arnout Hoekstra vanavond uitsprak:

Algemene beschouwingen van de SP op de Jaarrekening 2007 van de gemeente Vlaardingen

Dank u wel meneer de voorzitter,

Het college heeft in 2007 onze centen goed gebruikt, als we de teneur van de jaarstukken moeten geloven.

Zo schreef de stadsdichter 15 gedichten, en nu is Vlaardingen een literaire gemeente.
Op elke hoek van de straat staat een oerlelijke knaloranje afvalbak en daarmee zijn we een milieubewuste gemeente.
Het college grossiert in startersleningen en heeft daarmee zogoed als bijna haar startersprobleem afgekocht, althans in ieder geval tegenover haar eigen geweten.

2007 was een jaar waarin in één jaar tijd het halve college werd vervangen, nooit eerder gebeurde het dat gaande weg zo snel opeenvolgend twee wethouders en een gemeentesecretaris sneuvelde. Ik kan best begrip opbrengen voor de overwegingen, maar financieel voordelig is dergelijke doorstroming niet.

2007 was ook een jaar waarin de gemeente Vlaardingen bijna een miljoen overhield aan de uitvoering van de WMO. En dat is wel heel opmerkelijk, als je ziet dat thuiszorgmedewerkers uit de huishoudelijkehulp gedwongen worden om onder slechtere arbeidsvoorwaarden voor een lager loon als Alpahulp te moeten gaan werken. Het is niet alleen vreemd, maar vooral schandalig voor die thuiszorgmedewerkers die thuis een gezin met kinderen hebben en maandelijks hun hypotheek moeten aflossen. Ook de zorg werd er slechter op; de vertrouwde hulp werd bij veel hulpbehoevenden vervangen door eenvoudige alfahulp, en veel mensen werden opgezadeld met de regie over hun eigen zorg terwijl ze in veel gevallen dit absoluut niet allemaal zelfstandig kunnen uitvoeren.

Ik vraag mij af of het financiële strategie is, dat slechts enkele maanden na het winnen van een geldprijs voor de kapitale herinrichting van de Westhavenkade het college heeft besloten opnieuw de Westhavenkade in te richten. Bent u er opuit volgend jaar weer de Ted Jansen Award te winnen door wederom de weg open te breken? Of is het gewoon een kwestie van ongelukkige timing?

Voorzitter, ik kan mij herinneren dat we in 2006 hadden afgesproken dat we de vrijgekomen gelden van verkoop aandelen AVR zouden besteden aan investeringen in de Broekpolder en in Sociale investeringen. Hoe kan het dan zo zijn dat ik in de stukken lees dat u van dat geld ook die verschrikkelijk lelijke schoolzones hebt betaald?

2007 was een jaar waarin met een Nacht van de nacht de lichten moesten doven om de lichtvervuiling tegen te gaan.
2007 was ook het jaar waarin het trottoir van de Hoogstraat werd voorzien van vijftig grondarmaturen om elke nacht van tussen de straatstenen de sterrenhemel bij te schijnen. Lampen die normaal gebruikt worden voor het verlichten van bomen en beelden schijnen in Vlaardingen door onscherpe foto’s van ondefinieerbare locaties uit onze stad de hemel in.

Zo zie je maar dat zowel milieu als kunst & cultuur in goede handen zijn bij de portefeuille van GroenLinks. Het heft elkaar op terwijl de knaken rijkelijk de balk over rollen.

Zo’n zelfde vorm van symboolpolitiek was de met LED-verlichte kerstboom op de markt, terwijl de rest van de stad volhing met stoffige oude gloeilampen.

Gratis Al Gore-DVD’s moesten basisschoolkinderen angsten aanpraten over CO2 terwijl met een dikke roetwolk buurtbewoners met de Holyday Bustour door hun eigen wijk werden gereden en half Merovska Trebova naar Vlaardingen werd gevlogen om hier op koninginnendag op een toeter te blazen.

Mooie sier maakt het college met woorden over energiebesparing en duurzaamheid om daarmee het prijskaartje van de College-PR en de cadeautjes aan de partijpolitieke-achterban goed te praten. Maar wat hebben al die uitgaven aan deze prestige de Vlaardingse bevolking nu écht gebracht? Heel fijn dat onze kinderboerderij in de Holy als eerste van Zuid-Holland een keurmerk heeft gekregen. Maar waar blijft eigenlijk het geluidsscherm langs de Westwijk? En het Jongerencultuurcentrum? Die oerlelijke rode brug over de Vaart, het opknappen van de Oosthavenkade, hoe zit het met de beloofde HBO-opleiding? En waar blijven al die fijne straatartiesten die u zo graag het centrum in zou lokken? Voorzitter, ik zie barweinig terug van al onze centen die in het wilde weg zijn rondgesmeten.

Dank u wel.

U bent hier