h

Verzet tegen aanleg A4 Midden Delfland

8 september 2009

Verzet tegen aanleg A4 Midden Delfland


Midden Delfland. Foto: Flickr.com / Syncaddict.

De SP verzet zich lokaal en in de Tweede Kamer tegen de aanleg van de A4-Noord. Het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam zal er volgens de SP voor zorgen dat op bijna alle wegen rondom Rotterdam verkeersopstoppingen ontstaan. “Zolang dit niet weerlegd kan worden blijven wij ons verzetten.” Aldus fractievoorzitter Arnout Hoekstra. Tevens wil de SP dat áls de weg er komt, de recreanten en omwonenden de weg niet zien, niet horen en niet ruiken.

De nieuwe weg brengt schade toe aan natuur en leefomgeving. De automobilist zal hier volgens de SP echter niet mee geholpen zijn. De files zullen zich vooral verplaatsen naar de wegen rondom dit stukje A4. Om files te verplaatsen moet de regering geen 880 miljoen euro uittrekken en mens en natuur onnodig veel overlast bezorgen. SP-Kamerlid Emile Roemer: “De minister heeft een prestigestrijd gemaakt van dit stukje weg. Ondanks dat allerlei onderzoeken aantonen dat de aanleg van de weg een onverstandige keuze is, gaat hij toch door. Alternatieven kregen bij deze minister echter nooit een eerlijke kans.”

Het aantal files in de regio Rotterdam is volgens de SP wel aanleiding om te zoeken naar oplossingen. Roemer: “Eurlings moet in eerste instantie kijken naar het openbaar vervoer. Zo blijkt een goed systeem van snelwegbussen in combinatie met fietsvoorzieningen en frequente treinen het aantal files al fors te kunnen verminderen. Daarnaast kan ook een verbinding tussen de A13 en de A16 wellicht het verkeer beter ontlasten en het alternatief van een geheel nieuwe weg tussen de A4 bij Leiderdorp en de A16 bij het Terbregseplein (de A14) heeft nog nooit een eerlijke kans gekregen binnen het onderzoek van de minister.”

U bent hier