h

Begroting 2010: De buurt, de nieuwe koers

4 november 2009

Begroting 2010: De buurt, de nieuwe koers

(Ingezonden tekst van SP-fractievoorzitter Arnout Hoekstra, gepubliceerd in het 'Groot Vlaardingen' op 4 november 2009, als eerste reactie op de gemeentelijke begroting 2010 - 2012)

Hooggewaardeerde medestadsgenoten,

Ik ben vereerd u namens mijn partij de reactie op de programmabegroting toe te mogen lichten. Graag laat ik u kennisnemen van de SP-visie op hoe Vlaardingen er volgens ons uit moet gaan zien, en onderbouw ik onze fundamentele kritiek op het beleid van het huidige gemeentebestuur. Ik hoop u er van te mogen overtuigen dat het anders moet en anders kan. De SP heeft een nieuwe koers voor Vlaardingen, een koers met de buurt als de schaal van de toekomst.

De buurt, de schaal van de toekomst
De sociale samenhang in de omgeving waarin wij wonen heeft zich in de jaren met snelheid ontvlochten. Als gevolg van verregaande individualisering zijn wij van elkaar vervreemd en is de kwaliteit van de leefomgeving geslonken. Hedendaagse problemen vinden veelal hun oorsprong in deze verarming. Verloedering, onverdraagzaamheid en eenzaamheid zijn direct het gevolg van de schaalvergroting en de uitverkoop van de publieke sector. De SP gaat terug naar de schaal van de buurt, de menselijke maat.

Wonen in de buurt
Veel mensen wonen al heel lang in dezelfde buurt, hun eigen buurt. Ze zijn er geboren, opgegroeid, verkering gekregen, getrouwd, kinderen verwekt en oud geworden. De buurt met je eigen klaverjasclub, sportvereniging, winkels, buren en vrienden als cement van de samenleving. Daarom is het belangrijk dat we buurten niet zomaar met herstructurering ontwrichten en mensen dwingen naar elders te verhuizen. Dit college dreigt de stad te verminken door op korte termijn met de sloop van zevenduizend woningen de samenhang te verwoesten. De SP is voor hoogwaardige renovatie en behoud van woningen in het goedkopere segment ter bestrijding van de wachtlijsten voor onze eigen jongeren.

Zorg in de buurt
Je moet in je eigen omgeving oud kunnen worden. We moeten voor elkaar regelen dat we allemaal zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Dit kunnen we doen door in woningaanpassingen te faciliteren en kwalitatief goede thuiszorg te bieden. Dit voorkomt dat ouderen en gehandicapten gedwongen moeten verhuizen naar een onpersoonlijk kil verzorgingstehuis. Thuiszorg moeten we niet aanbesteden aan de marktpartij die voor het minste geld de meeste zorg in de snelste tijd kan leveren. Zorg is geen productiewerk maar mensenwerk, aandacht en persoonlijke benadering.

Sporten en recreƫren in de buurt
De Polderpoort heeft bewezen dat je sport niet uit de buurt moet trekken en dat je vrijwilligers met bardienst in een sportkantine niet kan vervangen door een decadente kieteltent met serveersters en een gastronoom. Sportaccommodaties moeten deel uitmaken van de buurt, tussen en met de mensen. De BV in de polder mag in de gifgrond zakken en CION moet haar eigen accommodatie en velden kunnen blijven behouden. Lang leven het verenigingsleven.

Onderwijs in de buurt
De school in de straat moet gemengd en kleinschalig. De directeur moet alle kinderen bij naam en gezicht kennen, scholen moeten daarom niet de grens van 500 leerlingen overschrijden. Kleinschaligheid in het onderwijs komt ten gunste van de aandacht voor het kind. Onderwijsfabrieken moeten wij in onze stad mijden.

Tot slot
De SP is van mening dat de beleidsmatige keuzes van dit college niet tot een sociale en solidaire Vlaardingse samenleving zal leiden waarbij de menswaardigheid centraal staat en iedereen gelijke kansen heeft. De SP heeft een realistisch en menselijk alternatief, een nieuwe koers voor Vlaardingen. Ik wil graag weten hoe u de toekomst van onze gemeente voor u ziet en nodig u graag uit om verder te praten over hoe onze stad beter kan: 06 489 31 881 / ahoekstra@sp.nl

Arnout Hoekstra,
Fractievoorzitter SP Vlaardingen

U bent hier