h

Bezoek aan Natuurpark Holy

26 april 2010

Bezoek aan Natuurpark Holy

(Tekst: Arnout Hoekstra) Vanochtend heb ik met Ingrid Wijker (raadslid SP, woordvoerder Natuur) een bezoek gebracht aan het Natuurpark Holy. Wij waren hier op uitnodiging van de ecologisch groenbeheerders Ben van As en Ton Tobé. De directe aanleiding hiervoor was dat ik mij recent wat laconiek heb uitgelaten over de benoeming van ‘Groenste stad van Nederland’. Daarnaast is het mede dankzij eerdere inspanningen van de SP dat het natuurpark nog steeds bestaat en niet is wegbezuinigd.

Het Natuurpark Holy ligt aan de Amsterdamlaan, en is bij het grote publiek beter bekend als het park bij kinderboerderij Holywood (GoogleMaps)

Het park kent vele soorten zeldzame en beschermde planten, waaronder diverse stinzenplanten, (half)parasieten en orchissen. Het unieke van het park is dat het op een puinstort ligt, het is daardoor een heuvelachtig gebied met een bijzondere waterhuishouding. Door variatie in droge en natte bodem is er dus ook veel variatie in de verschillende soorten begroeiing.

Hoewel er een aparte (afgesloten) hondenweide is, is een groot deel van het park toegankelijk voor honden. Het intensieve hondenbezoek heeft helaas een negatieve invloed op het park. De ontlasting en het gegraaf van de honden verstoord de samenstelling en de conditie van de bodem, waar gevoelige planten sterk op reageren. Wat mij betreft een puntje waar de politiek iets tegen zou kunnen doen.

Ook de aanwezigheid van de vele verschillende vogels en insecten is bijzonder. Zo leven er Sint-Jansvlinders, bunzingen, vleermuizen en sperwers. Een aantal dode iepen (als gevolg van een iepenziekte) geven huisvesting aan kevers en solitaire bijen.

Het bezoek heeft mij zeer bewust gemaakt over het belang en de unieke positie van het park. Ik kan iedereen een bezoek aanbevelen, zeker met dit prachtige lenteweer. Ben en Ton ontvangen ook veel schoolklassen, heel goed en belangrijk, want je kunt hier veel leren over de natuur. ..en dat midden in de Rijnmond, een van de grootste industriele rivierdelta's van de wereld...

Het Natuurpark Holy is een prachtig park, ga er snel eens kijken!

Lees meer over het werk van Ben en Ton op www.vlaardingen.nl/groen

U bent hier