h

SP tegen starterslening

12 oktober 2013

SP tegen starterslening


In de gemeenteraadsvergadering van 10 oktober 2013 kwam het college met het voorstel om starters op de woningmarkt te voorzien van een zogenoemde starterslening.
Een starterslening is een extra lening bovenop een hypotheek van de bank zodat starters een duurder huis kunnen kopen dan waar ze eigenlijk een hypotheek voor kunnen krijgen.
De SP fractie was als enige partij tegen dit voorstel.

De SP is van mening dat als de gemeente starters echt wilt helpen het verstrekken van een lening voor een te dure woning geen oplossing is.
Het zou beter zijn als er gezorgd word voor betaalbare huurwoningen in plaats van de betaalbare huurwoningen te slopen en dure koopwoningen terug te bouwen.
“Als een starter nog niet genoeg verdiend voor een bepaalde koopwoning is het beter dat hij eerst een paar jaar huurt, als hij dan meer verdiend dan kan het huis alsnog gekocht worden’’ Aldus Frank Hoogervorst

Het voorstel van de gemeente was om leningen te verlenen met maximale verwervingskosten van €160.000,- .
Daar heb je al een aardige starterswoning voor zou je denken, maar Leefbaar Vlaardingen maakte het nog een stapje erger.
Frank Hoogervorst: “De leefbaren vinden dat je mensen van een starterslening moet voorzien met totale verwervingskosten van €225.000,- , dan sla je naar onze mening de plank helemaal mis dat zijn namelijk totaal geen starterswoning meer.’’
De SP fractie heeft dan ook net als een meerderheid van de raad tegen dit amendement gestemd.

U bent hier