h

Persbericht Huisarts en client/patient onder druk gezet

19 maart 2014

Persbericht Huisarts en client/patient onder druk gezet

De SP kreeg een alarmerend bericht van een huisarts omdat een patiënt om zijn medisch dossier vroeg in opdracht van de Afdeling Sociale Zaken en Werk.
Wethouder Oosterom is over deze onverkwikkelijke zaak geïnformeerd, zegt dat dit zeker geen ‘beleid’ is en absoluut onaanvaardbaar, en heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
 
Een Vlaardingse huisarts meldde ons dat een patiënt om zijn medisch dossier vroeg in opdracht van de Sociale Dienst. Hij weigerde dit verzoek omdat persoonlijke medische informatie bedoeld is om slechts van arts tot arts gebruikt te worden met toestemming van de patiënt.
Kort daarop werd de huisarts gebeld door een mevrouw van de Afdeling Sociale Zaken en Werk; ik heb hier mijnheer X bij mij aan wie u weigert zijn dossier mee te geven, U BENT DAT VERPLICHT.
Toen de huisarts vroeg wat er dan mee gedaan zou worden kreeg hij als antwoord dat ze daarmee bepalen of iemand terecht in de bijstand zit en voldoende mogelijkheid heeft om te solliciteren. Toen de huisarts veronderstelde dat de sociale dienst waarschijnlijk niet in staat zou zijn om een medisch dossier op waarde te beoordelen, was de reactie volgens de huisarts; ‘wij gaan niet met u in discussie, u geeft gewoon het dossier aan mijnheer X mee, hij heeft zijn eigen verantwoordelijkheid wat hij er mee doet, en wij regelen de rest. Zo niet,dan stopt de bijstandsuitkering per direct, goedemorgen’,tu,tu,tu en de verbinding werd verbroken.
 
Wij hebben de wethouder sociale zaken en werk Cees Oosterom over deze onverkwikkelijke zaken geïnformeerd.
Volgens Oosterom is dit zeker geen ‘beleid’ en absoluut onaanvaardbaar. De wethouder heeft onmiddellijk maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.
De Hulp- en Informatiedienst van de SP vraagt iedereen die hetzelfde is overkomen of een ieder die zich nu in deze situatie bevind dit te melden aan de SP afdeling Vlaardingen.

Reacties

Deze mevrouw heeft toch wel onmiddelijk de zak gekregen? Oh nee, sorry we keven in Nederland, het land waar de ambtenaar straks op de stoel van de arts en specialist zit. Wat wil je ook als 55 % van de kiezer op zijn reet blijft zitten!

Ik ben zulk gedrag van huisartsen spuugzat. Als een Patiënt om eigen dossier vraagt moet hij die gewoon krijgen. Ze mogen er geld voor vragen okey maar het is al jaren etterig gedrag van huisartsen. Uiteindelijk hebben ze het zo ver gekregen dat ze geen verklaringen meer hoeven te schrijven. dat hoeft ook niet omdat de oordeel bij een ander ligt. Ik had een huisarts die mij mijn oude medische kaart van mijn kinderjaren weigerde te geven. Ik had hem echt hard nodig. Huisartsen hadden ze vaak niet eens meer maar toevallig was de mijne nog aanwezig maar een kopie was te veel gevraagd. sterker nog hij lachte me keihard uit omdat ik niets kon beginnen. Als reden kreeg ik te horen dat aantekeningen voor de huisarts zelf zijn en dat hij geen advocaat is. Zijn aantekeningen waren vaakz o neergezet dat een andere lezer mij in persoon zou willen benadelen. Wat is hij toch een grote eikel. Ik heb nu gelukkig een ander die snapt dat andere werelden zoals de juridische niet zonder verslag van de medische wereld kan. Dit is anders dan een oordeel of mening tot. Mijn advies is dan ook om te kappen met onzinnig gedrag van huisartsen te steunen. Oh ja toen ik van een huisarts overging naar een ander werd mijn dossier vol vertrouwelijke informatie in een open enveloppe in de gang gedumpt waar iedereen stilletjes bij kon. Dit enveloppe bewaar ik nog altijd. Echt zielige mensen vele huisartsen. Maarja het zijn in mijn ogen maffiozen want een patiënt van een collega aannemen doen ze niet en er is geen enkele instelling die hun kan dwingen of kan aanspreken.

Reactie toevoegen

U bent hier