h

Volksbos geeft hoop

13 maart 2017

Volksbos geeft hoop

Het was in maart 2013, alweer vier jaar geleden, dat ruim 800 bewoners ruim 1700 bomen aanplanten als tweede Volksbos uit verzet tegen een zesbaansweg dwars door de mooie Zuidbuurt. Het laatste stuk open groene ruimte tussen Vlaardingen en Maassluis.

Initiatief nemer van deze actie was de Stichting Groeiend Verzet. Voorzitter van deze Stichting Remi Poppe over deze mooie verzetsactie; 'actie helpt, al krijg je niet snel 100%. Deze bomenactie is opgezet omdat VVD minister Melanie had geroepen dat ze het Volksbos zou sparen. Dat ging over het eerste Volksbos, in 1992 aangeplant door ruim 8000 bewoners tegen een dreigende aanleg van een vuilstort. Die strijd is voor 100% gewonnen. Er kwam geen vuilstort. Het Volksbos is nu een heel mooi wandel en natuurgebied.

Daarom besloten we maar een tweede Volksbos aan te planten op de plek waar de zesbaansweg moest komen. Zo probeerden we de plannen van Melanie te dwarsbomen. Die strijd is niet met 100% gewonnen. Maar is nu ook weer niet voorniks geweest. De vermaledijde zesbaansweg komt niet over de mooie Zuidbuurt, maar gaat er nu onder. Het open karakter van de Zuidbuurt is dus door het geweldige verzet van de bevolking grotendeels behouden. Het tweede Volksbos zal voor een groot deel ook nog door Rijkswaterstaat herplant worden. Overigens zijn er alleen nog maar voorbereidingen getroffen voor de Blankenburgverbinding, de werkelijke aanleg moet nog beginnen. En het blijft een zinloos en peperduur prestigeproject van Melanie (VVD). Je weet maar nooit wat er na 15 maart voor een regering gaat komen. Hoop doet leven, toch?'

Ook de Vlaardingse SP gemeenteraadsfractie en de SP Tweede Kamerfractie zullen zich blijven verzetten zolang het nog kan. Het verslag van Hart van Nederland geeft een mooi beeld van de actie en laat zien dat de bomenplanters van maart 2013 strijdbaar maar ook realistisch waren. En dat zijn we nog steeds met zijn allen!

 

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2013/1700-bomen-als-verzet-tegen-tunnel

Reactie toevoegen

U bent hier