h

SP betreurt vertrek burgermeester Jetten: “De chaos is compleet”

7 december 2019

SP betreurt vertrek burgermeester Jetten: “De chaos is compleet”

Met het vertrek van burgemeester Jetten verliest Vlaardingen wederom een goedbestuurder. Namens de SP-afdeling Vlaardingen spreekt Willem de Man zijn waarderinguit: “Jetten was de rots in de branding; onze enige hoop dat zaken op het stadhuis ten goede zouden veranderen. Ze heeft gedaan wat ze kon, maar ook zij is uiteindelijk afhankelijk van steun in de raad en het college.”

De aanleiding van haar vertrek is overduidelijk de stuurloze situatie die door ruime raadsmeerderheid in stand wordt gehouden. Hoewel Vlaardingen formeel niet meer met een raadsprogramma werkt, is het bestuurlijke experiment van 2017 nog steeds van kracht. De raad ziet het college als uitvoerder en ontneemt hen hetinitiatief. Het initiatief en bestuursverantwoordelijkheid moet vanuit de raadkomen, maar dat blijft vooralsnog uit.

Deze week werd nogmaals duidelijk dat ook de vijf wethouders het aanmodderen verkiezenboven daadkrachtig leiderschap. “De SP heeft veel begrip voor de beslissing vande burgermeester; inmiddels een jaar geleden besloot de SP om exact dezelfderedenen om uit de coalitie te stappen.” aldus SP-afdelingsvoorzitter De Man.

Annemiek Jetten heeft zich vol overgave ingezet voor de stad. Ze wist zich snel in te burgeren en kennis te maken met de vele inwoners, ondernemers, verenigingen enmaatschappelijke instellingen. Daarnaast liet zij zich niet verleiden om voorde gunsten van invloedrijke personen met een grote mond en of een persoonlijke agenda te buigen. Dat was niet altijd de makkelijkste, maar wel de zuiverste en juiste weg.

De Commissaris van de Koning zal er een grote klus aan krijgen om de boel weer eenbeetje op de rails te krijgen. De vorige keer, na het vertrek van Tjerk Bruinsma, duurde het vier jaar tot Vlaardingen weer een kroonbenoemde burgemeester had. Dit omdat de raad het onderling niet eens kon worden. Het zal niet eenvoudiger worden nu de politieke verhoudingen nog slechter zijn dan in 2013.

Als gevolg van de bestuurlijke crisis heeft Vlaardingen sinds november de financiën nietmeer op orde. Naar alle waarschijnlijkheid komt Vlaardingen in het voorjaar van 2020 financieel onder curatele van de provincie te staan als blijkt dat hun experimentele werkwijze niet werkt en de tekorten niet met bezuinigen zijn weggewerkt. De SP roept de gemeenteraad op er alles aan te doen om voorlopig tot aan de verkiezingen zich te gedragen naar wat er van hen verwacht wordt.

Reactie toevoegen

U bent hier