h

Interview lijsttrekker Arnout Hoekstra

19 december 2021

Interview lijsttrekker Arnout Hoekstra

Foto: SP

Arnout Hoekstra (37) is dit jaar voor de 5de keer lijsttrekker namens de SP in Vlaardingen. Hij was vijf jaar fractievoorzitter en vervolgens acht jaar wethouder. Een geboren en getogen Vlaardinger die de stad op zijn duimpje kent.

 

Je bent met vijf raadsverkiezingen verreweg de langst prolongerende lijsttrekker van Vlaardingen. Waarom stel je jezelf wederom beschikbaar?

Bij mijn eerste raadsverkiezingen was ik 21 en zat nog op school. In die 16 jaar sindsdien heb ik veel geleerd over de stad, politiek, besturen en anderen kritisch bevragen. Als ik naar de Vlaardingse politiek kijk constateer ik dat zeker nu ervaring en stabiliteit nodig is. We mogen de stad niet overlaten aan opportunisten, clowns en avonturiers. Er moet orde op zaken worden gesteld, zowel bestuurlijk als financieel. En dat alles wel op een sociale manier zodat iedereen gelijke kansen heeft.

 

Je bent acht jaar wethouder geweest. Waar ben je het meest trots op?

De SP werd de grootste partij in een periode van grote financiële uitdagingen. Als wethouder van financiën was ik verantwoordelijk voor de financiële hersteloperatie. Het is niet dat het geld nu tegen de plinten klotst, maar wij hebben als stad wel een enorme catastrofe voorkomen. We hebben dit op een sociale manier gedaan. We hebben het zwembad en theater open kunnen houden, en meer kinderen aan het sporten gekregen.

 

Voordat je loco-burgemeester werd van de grootste coalitiepartij was je fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij. Hoe was dat?

In de oppositie was ik een pain in the ass van de coalitie. Als SP hebben wij de werkwijze om vooral buiten het stadhuis op onderzoek uit te gaan. Integriteit van politici vind ik enorm belangrijk. Ik zag het als mijn verantwoordelijkheid om belangenverstrengeling aan het licht te brengen. Dat is mij niet altijd in dank afgenomen.

 

Komende periode oppositie of coalitie?

Dat is aan de kiezer. Het is afhankelijk van of wij genoeg stemmen krijgen en of er een meerderheid kan worden gevormd met betrouwbare partijen met wie wij een sociaal beleid kunnen neerzetten. Ik ben van verantwoordelijkheid nemen en de koers bepalen. Maar de heersende macht controleren is minstens zo belangrijk. Ik ga ervan uit dat wij zowel vanuit coalitie als oppositie voorstellen kunnen doen die zo goed zijn dat het voor anderen moeilijk wordt om tegen te stemmen.

U bent hier