h

SP: Maak Vlaardingse voetbalgeschiedenis zichtbaar in nieuwe woonwijk Fortunaterrein

13 juli 2023

SP: Maak Vlaardingse voetbalgeschiedenis zichtbaar in nieuwe woonwijk Fortunaterrein

Foto: Nationaal Archief / Nationaal Archief
De SP heeft het stadsbestuur van Vlaardingen gevraagd om aandacht te besteden aan de historie van voetbalvereniging Fortuna, aangezien er een nieuwe woonwijk zal komen op de voormalige voetbalvelden aan de Marathonweg. Fortuna, dat in 2003 fuseerde met TSB tot Victoria'04, heeft een rijke geschiedenis.

De SP is verheugd dat het voormalige Fortunavoetbalterrein eindelijk een nieuwe bestemming krijgt, aangezien er grote behoefte is aan extra woningen. Middels schriftelijke vragen heeft de SP-fractie het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om in deze wijk bijvoorbeeld een gedenkteken, straatnamen of andere elementen te plaatsen die verwijzen naar de voetbalgeschiedenis van het gebied. Daarnaast vragen zij de gemeente om Vlaardingers die een speciale band hebben met Fortuna te betrekken bij het bedenken van ideeën.

Fortuna, opgericht in 1904, heeft jarenlang betaald voetbal gespeeld en was in 1962 dichtbij promotie naar de Eredivisie. Bovendien versloeg Fortuna destijds - in de Kuip - Feyenoord, dat een team had vol Oranje-internationals. Veel Vlaardingers hebben zelf op dit terrein gevoetbald of als toeschouwer van voetbalwedstrijden genoten, waardoor Fortuna een belangrijk onderdeel van de Vlaardingse geschiedenis is geworden.

De SP-fractie hoopt van de wethouder bevestiging te krijgen dat de rijke voetbalgeschiedenis van het Marathonweg-Noord gebied op een passende manier wordt gewaardeerd en geïntegreerd in de toekomstige ontwikkelingen.

Reactie toevoegen

U bent hier