h

SP lanceert 10-puntenplan veiligheid binnenstad

17 augustus 2007

SP lanceert 10-puntenplan veiligheid binnenstad

De SP heeft vandaag een 10-puntenplan gelanceerd om de veiligheid in de binnenstad te verbeteren. Fractievoorzitter Arnout Hoekstra bracht deze punten eerder dit jaar al naar voren. Het SP voorstel om een tot een uitgaans alternatief te komen voor jongeren onder 16 jaar was eerder dit jaar al aangenomen. In de geplande thema-avond over Veiligheid in de binnenstad zal SP woordvoerder Hoekstra aan de hand van het 10-puntenplan pleiten voor verdere maatregelen.

1. Kinderen onder de zestien jaar hebben ‘s nachts niets in het reguliere uitgaansleven te zoeken, een alternatief voor kinderen onder de zestien jaar is noodzakelijk om hen van alcohol en drugs te weren. De doelgroep van veertien tot zestien jaar totaal uitsluiten is niet realistisch. De overheid heeft een verantwoordelijkheid daar waar het verantwoordelijkheidsgevoel van ouders tekortschiet. De uitvoering van de hiervoor aangenomen motie van de SP zal de veiligheid voor jonge kinderen verbeteren en overlast verminderen.

2. Eettenten moeten minstens tot één uur na sluitingstijd van de horeca open mogen blijven. Dit voor een verspreidere overgang van de kroeg naar huis, en het positieve effect van voeding op gedrag en gemoedstoestand. De SP heeft op een eerder moment de Burgemeester verzocht hiertoe over te gaan. Het college was echter niet bereid hiermee in te stemmen.

3. Er moet aan de Westhavenkade en de KW-haven een redelijke plek zijn waar je bij het uitgaan fatsoenlijk je fiets kan stallen. In de huidige situatie komen veel jongeren lopend naar het centrum omdat ze nergens hun fiets kunnen stallen zonder dat deze aan het eind van de avond vernield of verdwenen is. ‘Loop en slooproutes’ veroorzaken meer schade dan ‘fiets en slooproutes’.

4. Er moet een gereguleerd en georganiseerde taxistandplaats komen. Dit voor een beter overzicht bij mogelijke geweldsescalaties en voor een betere verkeersveiligheid. In de huidige situatie is het een wildernis van geparkeerde taxi’s ter hoogte van de wegafsluiting aan de Blokmakersplaats.

5. Meer zichtbaar blauw op straat.Niet achter tv-schermen in een bunker in Rotterdam, zoals bij de keuze voor cameratoezicht. Meer politie op straat, én als zodanig herkenbaar. Raddraaiers mogen weten dat onacceptabel gedrag gevolgen heeft en moet het uitgaanspubliek met een veilig gevoel over straat kunnen lopen.

6. Horecateam voorzien van P-info.Dit is een mobile applicatie waarmee politiepersoneel op straat draadloos doormiddel van een PDA persoons- en RDW gegevens kan opvragen. Hiermee kunnen lastpakken en veelplegers effectiever worden aangepakt.

7. APV voorzien van een uitvoerbaar samenscholingsverbod die het samen kluwen van grote groepen jongeren in het uitgaansgebied kan bestrijden. Jongeren houden zich na het sluiten van de kroegen in grote schare op temidden het uitgaansgebied. De wekelijkse conflicten die hierin ontstaan doen ingrijpen noodzakelijk zijn.

8. Intensiever contact met horecaondernemers en omwonenden. Betere communicatie moet leiden tot meer begrip en betere samenwerking. De omwonenden en ondernemers zijn als oren en ogen van de buurt van essentieel belang, maar worden nu vaak weggezet als boemannen.

9. (Stringenter) handhaven bij openbaar drankgebruik om het negatieve en zorgelijke effect van indrinkplaatsen tegen te gaan. Het van te voren indrinken van relatief goedkope drank van de supermarkt, alvorens richting de binnenstad te begeven, leidt tot meer problematiek waarvan de aanleiding op overmatig alcoholgebruik fundeert.

10. Stopzetten van de planvorming rond de realisatie van een gokhal. Gokverslaving leidt tot crimineelgedrag (zie de derde fase van Custer). De wanhopige zoektocht naar financiële middelen om te gokken leidt tot crimineelgedrag, de geluiden die opgaan om dit in de hand te werken zijn uiterst zorgwekkend en dienen direct te worden gestaakt.

U bent hier