h

Presentatie onderzoeksresultaten uitgaansklimaat

16 oktober 2009

Presentatie onderzoeksresultaten uitgaansklimaat

(Tekst: Arnout Hoekstra) Gisteravond presenteerde ik samen met Liana Meijer van de Gemeente Vlaardingen de enquêteresultaten over het uitgaansklimaat in Vlaardingen aan de gemeenteraad. In 2008 deed ik de raad het voorstel het onderwerp ‘uitgaan’ hoog op de agenda te plaatsen. Inmiddels zijn we met raadsleden op stap geweest om het uitgaansgebied te verkennen, hebben we een openbare discussieavond gehad in de Stadsgehoorzaal en hebben we een groot onderzoek gedaan om de behoeften, meningen en ervaringen over de uitgaansmogelijkheden te peilen.

Voor het onderzoek is een enquête afgenomen via het Vlaardingen Internetpanel. Het Vlaardingen Internetpanel is een vaste groep inwoners van Vlaardingen die door de gemeente met enige regelmaat worden benaderd om mee te doen aan verschillende soorten online onderzoek. De inwoners van Vlaardingen krijgen hiermee de kans om thuis achter de computer hun mening te geven over allerlei lokale en bestuurlijke kwesties. Vijfduizend willekeurig gekozen inwoners van 15 jaar en ouder (op 1 januari 2009) hebben in mei 2009 een uitnodiging gekregen om lid te worden van het panel. Tegelijkertijd met deze uitnodiging is de inwoners gevraagd de eerste vragenlijst over uitgaan in Vlaardingen in te vullen.

Maar liefst 92% van de respondenten heeft de afgelopen 12 maanden in Vlaardingen een uitgaansgelegenheid bezocht. Hiervan heeft 97% een uitgaansgelegenheid in de binnenstad bezocht en 44% elders in Vlaardingen. Men bezocht vooral een restaurant of eetcafé (73% van de respondenten), een lunchroom, broodjeszaak of koffiecorner/lunchroom in een warenhuis (54%), een café, bar of kroeg (41%), het theater (38%) en een fastfoodrestaurant, snackbar of shoarmazaak (34%). Daarnaast heeft 74% van de respondenten een door ons genoemd festival bezocht. Zij hebben vooral het Loggerfestival en het Zomerterras bezocht.

Driekwart van de respondenten is de afgelopen 12 maanden buiten Vlaardingen uit geweest. De belangrijkste reden die door maar liefst 60% wordt genoemd is dat de film/ de voorstelling / het concert alleen buiten Vlaardingen te zien was. Daarnaast geeft bijna de helft van de respondenten aan dat men buiten Vlaardingen uitging, omdat men er met vakantie was of een paar dagen weg. Meer dan een derde geeft aan dat men met familie/vrienden uit was die bij de betreffende uitgaansgelegenheid (in de buurt) wonen. Tot slot geeft nog een derde aan dat men de betreffende uitgaansgelegenheid in Vlaardingen mist. Het aanbod van de uitgaansgelegenheden in Vlaardingen laat dus voor een derde van de respondenten die buiten Vlaardingen zijn uit geweest te wensen over. Het gaat hierbij voornamelijk om een bioscoop.

Slechts heel weinig respondenten (4%) hebben helemaal geen uitgaansgelegenheid of festival bezocht. De belangrijkste redenen om niet uit te gaan zijn dat men er geen zin in heeft of interesse in heeft en dat het te duur is. Zoals te verwachten was verschilt het uitgaansgedrag naar leeftijd. Het bezoek aan een bioscoop of filmhuis, café, bar of kroeg, discotheek, poolcentrum, dance/houseparty en fastfoodrestaurant, snackbar of shoarmazaak neemt duidelijk af naarmate men ouder is. De respondenten bezoeken de uitgaansgelegenheden vooral op vrijdag en zaterdag. De respondenten die ouder zijn dan 24 jaar gaan vaker (ook) op andere dagen uit dan de respondenten van 15 tot en met 24 jaar. Van de respondenten die in Vlaardingen uitgaansgelegenheden hebben bezocht heeft ongeveer driekwart deze
gelegenheden ’s avonds na 18.00 uur bezocht. Jongeren tot 25 jaar gaan duidelijk meer ’s avonds uit dan oudere respondenten.

Bijna de helft van de respondenten die de laatste 12 maanden ’s avonds zijn uit geweest, gaat meestal met z’n tweeën uit. De jongeren tot en met 24 jaar gaan vooral met 3 tot en met 5 personen uit.

Een overgrote meerderheid van de respondenten (85%) mist één of meer uitgaansgelegenheden in Vlaardingen. Het blijkt hier vooral om een bioscoop te gaan. In alle leeftijdscategorieën wordt een bioscoop gemist. Maar het zijn vooral de jongeren van 15 tot en met 24 jaar die een bioscoop missen en veel van hen, maar liefst 76% gaat nu buiten Vlaardingen naar de bioscoop of het filmhuis. De overige uitgaansgelegenheden worden door beduidend minder respondenten gemist. Hieruit kan worden geconcludeerd dat de respondenten over het algemeen redelijk tevreden zijn over de gevarieerdheid van het aanbod van uitgaansgelegenheden in Vlaardingen. Houden we hierbij rekening met de leeftijd van de respondenten dan is het beeld iets genuanceerder. De jongeren blijken dan ook een discotheek te missen (43%), dance/houseparty (29%) en festivals en evenementen (29%). De Jongeren in het onderzoek zijn dus iets negatiever over de gevarieerdheid in het aanbod van uitgaansgelegenheden dan ouderen.

Bijna eenderde van de respondenten die de afgelopen 12 maanden ’s avonds in Vlaardingen zijn uit geweest voelde zich in die 12 maanden soms tot vaak onveilig toen men daar ’s avonds uitging. Vooral vrouwen en de jongeren van 15 tot en met 24 jaar (51%) voelen zich wel eens onveilig. Misschien voelen de jongeren zich onveiliger, omdat ze meestal op een later tijdstip uit gaan. Uit dit onderzoek komt dit echter niet naar voren. Er blijkt geen significant verschil te bestaan tussen gevoelens van onveiligheid en het tijdstip waarop men naar huis gaat. Bovendien blijkt men zich vooral tussen 21.00 uur en 24.00 uur onveilig te voelen. De redenen waarom men zich onveilig voelt zijn vooral vechten, ruzies, ruziezoekers en dronken mensen. Van degenen die de laatste 12 maanden ’s avonds in Vlaardingen zijn uit geweest is 16% één of meer keren slachtoffer geweest van minimaal één door ons genoemde voorvallen of misdrijven. Daarnaast is 25% in Vlaardingen één of meer keren getuige geweest van een bepaald voorval of misdrijf. Ook nu zien we weer verschillen naar leeftijd.

Jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar die de afgelopen 12 maanden ’s avonds in Vlaardingen zijn uit geweest, zijn significant vaker getuige geweest van een bepaald voorval of misdrijf dan de respondenten van 25 jaar en ouder. Zij hebben zowel als slachtoffer en als getuige meer met fysieke agressie te maken gehad, zijn vaker getuige geweest van diefstal en vernieling en zijn vaker getuige geweest van schelden of een andere verbale bedreiging.

De respondenten die de afgelopen 12 maanden ’s avonds in Vlaardingen zijn uit geweest, gaan voornamelijk met de auto, de fiets of lopend. Het verschilt per leeftijdscategorie voor welk vervoermiddel men kiest. Jongeren van 15 tot en met 24 jaar nemen als ze ’s avonds uitgaan vooral de fiets (65%), terwijl de respondenten die 65 jaar of ouder zijn vooral met de auto gaan (60%).

De respondenten die de afgelopen 12 maanden ’s avonds in Vlaardingen zijn uit geweest zijn meer tevreden over het aantal parkeerplaatsen in de parkeergarages dan over het aantal parkeerplaatsen op straat. Van deze respondenten vindt 41% dat er onvoldoende parkeerplaatsen op straat zijn, tegenover 11% voor het aantal parkeerplaatsen in parkeergarages. Tot slot vindt bijna de helft van deze respondenten dat er ‘s avonds te weinig bewaakte stallingsmogelijkheden zijn voor de fiets, scooter of brommer.

De respondenten gebruiken vooral de krant of een huis-aan-huisblad en vrienden om erachter te komen waar en wanneer de festiviteiten en activiteiten in Vlaardingen plaats vinden. Van degenen die gebruik maken van een krant of huis-aan-huisblad noemt een overgrote meerderheid (68%) Groot Vlaardingen. De andere mogelijkheden die men noemt zijn nogal versnipperd. Een grote meerderheid van de respondenten (69%) vindt dat er voldoende mogelijkheden zijn om te weten te komen waar en wanneer de festiviteiten en activiteiten in Vlaardingen plaats vinden.

U bent hier