h

2002 - 2006

2002 was een roerig jaar. Het SP-activisme binnen en buiten de gemeenteraad is de afgelopen jaren flink afgezwakt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen komen slechts 8,2% van de uitgebrachte stemmen bij de SP terecht. Dit percentage leverde de partij drie zetels op. Een verlies van twee ten opzichte van de periode daarvoor. Ingrid Wijker treedt deze periode aan als nieuw raadslid. Ook wordt Ronald Wisse gekozen, die niet veel later tussentijds wordt opgevolgd door Hugo Paalvast.

Kamerlid Remi Poppe stelt zich bij de Tweede Kamerverkiezingen in mei 2002 niet langer kandidaat zodat hij zich weer lokaal kan inzetten om de SP-afdeling in Vlaardingen weer nieuw leven in te blazen.

2002 was ook het jaar waarin de opkomst en de dood van Pim Fortuyn het politieke klimaat ernstig veranderd.

De dan 27-jarige Alke van Marsbergen wordt voorzitter van de SP-afdeling Vlaardingen. Arnout Hoekstra (17 jaar) richt binnen de afdeling een aparte jongerengroep op. Met de acties op straat -buiten het stadhuis - weet deze nieuwe generatie de SP weer in de publiciteit te brengen.

Het activisme richt zich deze periode met name op de sloopplannen van grote aantallen sociale huurwoningen. In de Babberspolder-Oost wordt met bewoners een comité opgericht dat pleit voor renovatie in plaats van sloop. De SP-jongeren kraken zelfs tot twee keer toe leegstaande huurwoningen om de woningnood onder jongeren onder de aandacht te brengen.

 

Foto: SP
Arnout Hoekstra in 2005 op de voorkant van het partijblad De Tribune

 

Archief nieuwsberichten:

U bent hier