h

Weeshuis moet blijven

10 januari 1989

Weeshuis moet blijven


Het Weeshuis, het karakteristieke pand in hartje Vlaardingen, moet blijven. Dat is tenminste de mening van de Socialistische Partij. Gistermiddag heeft men een (wellicht allerlaatste) poging gedaan om dit Weeshuis te behouden. Een kleine afvaardiging heeft het college van burgemeester en wethouders een brief met het verzoek tot behoud van het Weeshuis overhandigd. Hieronder staan de handtekeningen van 527 bewoners van Vlaardingen, hoofdzakelijk uit de naaste omgeving van het Weeshuis.

Het Weeshuis diende tot voor kort als onderkomen voor tal van verenigingen en organisaties. Begin 1988 besloot het college van burgemeester en wethouders tot sloop in verband met de (noodzakelijke) renovatie van de binnenstad van Vlaardingen. Later ging de gemeenteraad akkoord met de sloop, met uiteraard de vijf stemmen van de Socialistische Partij tegen. De SP is van mening dat het Weeshuis een markant en karakteristiek gebouw is, dat al ruim 100 jaar het beeld van het Vlaardingse stadscentrum min of meer bepaald. Volgens de SP is het Weeshuis nog in goede staat en bruikbaar voor vele doeleinden.

Vlaardingen is geen Lelystad of Zoetermeer, in één keer ontworpen op de tekentafels van architekten-/stadsontwikkelaars. Veel gebouwen in Vlaardingen die dat duidelijk maken zijn al gesloopt, te veel al.

Gebouwen als het Weeshuis laten zien dat Vlaardingen een geschiedenis heeft. De geschiedenis van zijn bewoners. Wat is het centrum van Vlaardingen meer dan groeigemeenten als Lelystad of Zoetermeer als al dit soort gebouwen worden ingeruild voor alleen maar „moderne" nieuwbouw? Laat daarom het Weeshuis staan, geef het een nuttige bestemming, aldus de SP.

„Maak van het Weeshuisplein een mooie tuin, waar jong en oud rustig even kunnen zitten. Dat zal het centrum goed doen en daar hebben wij recht op. Zeker de ouderen die tegenover het Weeshuis komen te wonen, aldus de brief die gistermiddag werd aangeboden.

U bent hier