h

PvdA, VVD, CDA en Groenlinks; Wat wordt er achter de deuren afgesproken?

9 april 2002

PvdA, VVD, CDA en Groenlinks; Wat wordt er achter de deuren afgesproken?

De college onderhandeling schijnen te vorderen. Wat het gaat worden is niet duidelijk, het gaat allemaal achter gesloten deuren. Het schijnt dat PvdA, VVD, CDA en Groenlinks het goed met elkaar kunnen vinden. VV2000/Leefbaar Vlaardingen, u weet wel de partij die het stadsbestuur zou vernieuwen is afgehaakt. Of beter gezegd buiten de deur gezet. Overigens wel om begrijpelijke redenen.

Ten Have (voorheen PvdA), de voorman van VV2000/Leefbaar Vlaardingen heeft, tijdens de onderhandelingen, achter ieders rug om, via de telefoon een poging gedaan ondershands een college te vormen. Volgens ons is dit toch wel een heel ouderwetse vorm van bestuurlijke vernieuwing. Achterkamertjes politiek zogezegd. Van die club kunnen we dus niet veel beters meer verwachten. Maar wat het nu wel gaat worden is ook maar afwachten. Groenlinks was altijd tegenstander van dichtgespijkerde college programma’s. Ze gingen (en meestal terecht) stevig te keer als weer eens bleek dat de oude coalitiepartijen, PvdA, CDA en VVD, gedwongen door het collegeprogramma elke discussie onmogelijk maakten. Waar zijn ze dan nu zolang mee bezig kunnen we ons gerust afvragen. Nu blijkt dat Groenlinks "aanschuift” bij de partijen die ze steeds hebben bestreden, moeten ze toch wel heel veel water bij de wijn gedaan hebben. Voorlopig is er nog geen nog geen chocolade te maken van de schaarse niets zeggende berichten; "Er is een akkoord op hoofdlijnen gesloten, alles gaat in een goede sfeer”, en dat soort mistige persverklaringen. Wat gaat het worden, wie doet hoeveel water bij zijn wijn? Gezien de samenstelling zal het nog het meeste gaan lijken op het oude college, maar dan met een groen randje kunnen we gerust vrezen. En omdat het allemaal nog al duurt, lijkt het er verdacht veel op dat het nieuwe mega college van PvdA, VVD, CDA en Groenlinks een collegeprogramma aan het maken zijn waarmee ze zoveel mogelijk politieke tegenstellingen vooraf al willen wegpoetsen. En dan krijgen we dus gewoon weer een gemeenteraad met een coalitie waarmee nauwelijks een behoorlijk politiek debat te voeren is. Waar Groenlinks terecht ook tegen te hoop liep. De coalitie partijen moeten dan weer op eieren lopen om binnen hun achter gesloten deuren met veel handje klap, met een onsje meer hier een kilootje daar minder, geformuleerde handjeklap collegeprogramma te blijven.

Het ziet er dus naar uit dat we mogen vrezen dat straks de SP nog de enige linkse waakhond in de raad zal zijn. Maar goed, we zullen nog even af moeten wachten waarmee ze uit de bus komen.

U bent hier